De 11 vanligste årsakene til kvinnelig hårtap

Både kvinner og menn kan oppleve hårtap. Omtrent 75 prosent av alle menn mister hår i løpet av livet.
I perioder kan også kvinner miste hår. 40 prosent av alle kvinner opplever dette. Her er de 11 vanligste grunnene til hårtap hos kvinner, rangert etter hva som er mest vanlig.

Gener
Sannheten er at generasjonelt hårtap påvirker mange. Omtrent 30 millioner kvinner i alle aldre vil oppleve hårtap på grunn av sine gener. Hårtap kan arves fra foreldrene og omtrent halvparten av av den kvinnelige delen av befolkningen vil oppleve hårtap rundt 70 års alder.

Stress
Når kroppen opplever en eller annen krise, så gis ikke hårveksten prioritet. Energien omdirigeres fra håret til andre celler i kroppen som trenger det mer. Da vil kvinner ofte merke at hårtap er en av de første tegnene en kvinne kan se når hun er stresset. Følelsesmessig, mentalt og fysisk stress kan potensielt føre til tynnere hår og skallethet.

Ekstrem behandling
Det er bra å behandle håret, men å gå for langt kan føre til hårtap. For mye bruk av krølltang, farging og andre behandlinger av håret kan stresse håret, og kan føre til at man opplever hårtap. Til og med å ha håret i en hestehale, eller lignende fasonger som skaper stress på håret, kan føre til hårtap.

Hormonubalanse
Hårtap hos kvinner skjer ofte ved hormonubalanse. Hårtap hos menn er større enn hos kvinner, siden kvinner har mer østrogen, som hjelper å balansere effekten av testosteronet som vanligvis fører til hårtap, kalt dihydrotestosteron (DHT). Det er vanlig for kvinner å oppleve hårtap etter bl.a. barnefødsel, når hormonene er i ubalanse.

P-piller
En vanlig grunn til at kvinner opplever hårtap, er bruken av p-piller. I dag bruker millioner av kvinner p-piller, som gjør det til den mest utbredte formen for prevensjon. The American Hair Loss Association mener at p-piller med lav androgenindeks burde brukes av kvinner for å motvirke effekten av dihydrotestosteron (DHT) i p-pillene. Hårtap kan til og med forekomme når kvinner slutter å bruke p-piller, da studier har vist at det å slutte med p-piller også kan føre til hårtap.

Alopecia areata
En lidelse som forårsaker ujevnt hårtap. Det er en reaksjon som skjer i immunforsvaret når de hvite blodlegemene angriper hårsekkene. Dette gjør at håret blir tynnere og mistes, ofte på forskjellige steder på hodet.

Telogen effluvium
En annen vanlig årsak til hårtap hos kvinner er en immunreaksjon kalt Telogen effluvium. Dette skjer når hårsekken slutter å vokse, og går i dvale. Det fører også til at den faller ut etter 2-3 måneder. Det kan skje som et resultat av et traume, fra stress eller ved bruk av visse medisiner, men hårtapet slutter ofte etter omtrent seks måneder. Telogen Effluvium er mindre drastisk enn Alopecia areata, selv om det er vanligere.

Utilstrekkelig næring
Når du spiser man som ikke har balansert næringsinnhold, så forårsaker det skade på håret. Når du ikke spiser karbohydrater og rødt kjøtt, som gir håret de nødvendige vitaminene og næringen som trengs, så kan man oppleve hårtap. Siden hår for det meste er proteiner, så kan løsningen være å spise mer kjøtt og annen proteinrik mat. Kosttilskudd og vitaminer som sink kan også bidra til å gjøre håret sunnere og fyldigere.

Medisinbruk
Visse medisiner kan gjøre at man opplever hårtap. Bivirkninger av å behandle følgende lidelser med medisiner kan føre til hårtap – depresjon, hjerteproblemer, gikt, høyt blodtrykk, kreft og artrose.

Radioaktiv stråling
Kvinner som gjennomgår kreftbehandling utsettes for radioaktiv stråling som kan føre til hårtap. Det emosjonelle traumet ved sykdommen kan også føre til hårtap. Skadeomfanget avhenger av flere faktorer, som den totale mengden stråling som gis og størrelsen på området som blir behandlet.

Andre årsaker til kvinnelig hårtap:
Hodebunnsinfeksjon
Noen ganger kan man utvikle en hodebunnsinfeksjon grunnet hormonelle endringer, som kjemisk retting av hår, farging av håret, eller ved å bruke sterke kjemiske produkter på hår eller hodebunnen. Hodebunnsinfeksjoner fører til hårtap og kan også forårsake permanent hårtap.

Ringorm
Ringorm er en soppinfeksjon i det ytterste laget av huden, forårsaket av soppgruppen dermatofytter, som kan føre til hårtap. Den gir kløe og tørrhet på hodet, som kan gjøre håret skjørt, og resultatet er ofte ujevnt hårtap. Denne soppinfeksjonen er vanligst hos barn, men kan også forekomme hos voksne.