4 naturlige grunner til hårtap

4 naturlige grunner til hårtap

Skader i huden

Hår vokser ut ifra hårsekkene i huden. Roten til håret er alltid plassert i bunnen av hårsekken. Der forsyner blodkarene roten og lar roten legge til flere celler i håret. Dette er det som får håret til å vokse. Noen ganger kan en skade på hodebunnen føre til midlertidig hårtap. (Dette gjelder da ikke alle) For eksempel kan skrubbsår og milde brannsår fysisk fjerne håret fra huden uten å skade hårsekken som ligger under huden. Andre former for hudskader, kan også skade hårsekken. Dessverre kan det i noen tilfeller være så alvorlig skade at hårsekken slutter å produsere hår. I disse tilfellene kan arrvev erstatte sunn hud, hårsekkene, og det området av huden kan miste evnen til å produsere nytt hår.

Evt andre former for skade direkte på hårsekken kan også forårsake hårtap. For eksempel kan kjemiske forbrenninger fra hårprodukter, blekemidler i hjemmet, og hårbehandlinger, som hårforlengelser og stramme fletter, skade hodebunnen og føre til midlertidig eller i alvorlige tilfeller permanent hårtap. Ved å ta en undersøkelse eller en konsultasjon av en hårklinikk kan avdekke noen alternativer for å gjenopprette håret til arr eller skadet hud.

Autoimmune lidelser

Det skjer noen ganger at kroppen angriper sitt eget immunsystem. Noen eksempler på autoimmune lidelser inkluderer lupus, multippel sklerose og revmatoid artritt. I en type autoimmun sykdom, kalt alopecia areata, angriper immunsystemet hårsekkene og kan da forårsake betennelse og i værste tilfeller hårtap. I noen tilfeller gjenopprettes hårsekkene etter at immunsystemets oppblussing avtar. I andre tilfeller kan hårtap være permanent og forbli det selv etter at den autoimmune lidelsen er under kontroll. I begge tilfeller kan hårveksten gjenopprettes gjennom teknikker og behandlinger fra en godkjent hårklinikk.

Genetikk

De aller fleste tilfeller av hårtap er genetiske. En studie i 2005 lanserte mammaer som en indikator på skallehet, og dette kalles et såkalt “androgenreseptorgen”. Dette syntes til å utvikle skallethet hos menn. Fordi dette genet ligger på X-kromosomet, arves det da fra moren. Dermed vil en indikasjon på mulig genetisk hårtap være morfar og morbrødre med hårtap. Denne formen for hårtap er foreløpig irreversibel. Dermed er den eneste måten en hårklinikk kan gjenopprette tapte hår på grunn av arvelighet, hårtransplantasjonskirurgi eller annen type hårtapsbehandling.

Hormoner

“Androgenreseptorgenet” som er snakket om ovenfor, fungerer til å produsere proteiner som kalles “androgenreseptorer” “Androgenreseptorer” er plassert i hele kroppen og binder seg til et hormon som da kalles “androgen”. Androgen ligner på testosteron ved at det ber mange av de mannlige egenskapene, for eksempel kroppshår og kjønnsdrift, samt muskelvekst og fettfordeling som er karakteristisk for den mannlige kroppen. Kvinner produserer også androgen, noe som bidrar til beinstyrke, muskelvekst, reproduksjonsfunksjon og emosjonell regulering.

Som nevnt ovenfor, ser man en genetisk variasjon i “androgenreseptorgenet” ut til å forårsake skallethet / hårtap hos menn. Det ser ut som det er et overuttrykk av dette genet og høye nivåer av hormonet androgen “dihydrotestosteron” som ser ut til å forårsake skallethet, snarere enn en mangel. Dette samsvarer med den observerte bivirkningen av skallethet hos pasienter behandlet med “testosteronhormonerstatningsterapi” og personer assosiert med misbruk av forbudte anabole steroider.

Medisinske forklaringer på hårtap inkluderer fysisk skade på hodebunnen og hårsekkene, autoimmune lidelser som angriper hårsekkene, hormoner som forstyrrer cellene som utløser hårvekst. Det viktigste av alt: Genetikk spiller en stor rolle i de aller fleste tilfeller av hårtap hos menn.