Vi vet alle at hårfasonger og hårmoter endrer seg. Her har du en liten oversikt over hvordan hår har blitt sett på gjennom historien.

Attraktivt hår har blitt verdsatt av alle kulturer gjennom historien. I oldtidens Hellas hadde kvinner langt hår med fletter og edelstener for å vise at de tilhørte overklassen. Under romertiden fikk man vist sin status ved hjelp av store parykker, mens slaver og de som sørget måtte ha håret kortklippet.
I islamske kulturer har kvinners hår blitt sett på så uimotståelig og sensuelt at man har måttet dekke det til gjennom alle tider.

I Europa på 1700-tallet ble hårstilen veldig langt hår og overklassen dekket til sitt eget hår med parykker, blonder, edelstener og til og med levende fugler i bur. Dronning Elizabeth I av England brukte en rød parykk og solkongen Ludvig 14., som selv begynte å miste håret tidlig, hadde 40 parykkmakere i Versailles-slottet og fransk mote satte standarden for hele Europa på den tiden. Menn og kvinner begynte å bruke hvite parykker med masse krøller.
Politikere og dommere fulgte etter, og den psykologiske assosiasjonen vår med hår som et tegn på visdom, innflytelse og makt ble stadig sterkere sammenknyttet.
Fascinasjonen med hår står stadig sterkt. I 2020 antas det at man brukte 16 milliarder amerikanske dollar på hårprodukter – mer enn 135 milliarder norske kroner.

Om man kan finne noen universelle tegn på hår, så er det kanskje at langt, tykt og skinnende hår er et tegn på helse, vitalitet og skjønnhet og tynt hår blir sett på som alderdom, svinnende makt og dårlig helse, både for kvinner og menn.
For kvinner har vakre lokker oftest signalisert kvinnelig seksualitet og sensualitet, mens tynt hår antas å være tegn på nedsatt evne til å få barn.
Menn kan av og til kjempe mot denne antakelsen gjennom kortklipte forbilder som for eksempel Jason Statham, så er det få kvinner som velger den løsningen, med noen få unntak.

I dag finnes det flere alternativer enn noen gang i historien. I tillegg til parykker kan man også gjennomgå behandlinger med for eksempel kremer og hårtransplantasjon som kan gi naturlige resultater som ikke kan oppdages.

– Vi vil gjerne hjelpe deg til å fremstå som akkurat den du er, så ta kontakt for en konsultasjon. Sammen kan vi finne en behandlingsplan som passer deg, sier Dr. Martin Enger ved Skandinavisk Hårinstitutt.