Håravfall

Hårkirurg fremfører tidligere operasjoner til ny pasient.

Sliter du med håravfall? Bestill en konsultasjon hos oss i Skandinavisk Hårinstitutt i dag. Vi kan finne ut hva som er årsaken og hvilke løsninger som passer for deg.

Skandinavisk Hårinstitutt holder til i hyggelige og sentrale omgivelser på Frogner i Oslo. Hos oss møter du noen av landets fremste leger innen behandling av hårtap. 

Vi har spesialisert oss på hår- og skjeggtransplantasjon, men tilbyr også PRP-behandling og medisinsk behandling av hårtap. Alle konsultasjonene hos oss utføres av vår egen hudlege, Dr. Martin Enger. 

Konsultasjonen er helt uforpliktende, og gjør at du kan stille alle spørsmålene du måtte ha rundt din situasjon. Her kan du lese mer om håravfall hos kvinner og menn.

Aldersbetinget hårtap

Det er helt normalt å miste hår hver dag – faktisk mister mennesker gjennomsnittlig rundt 100 hårstrå om dagen. Men dersom du plutselig begynner å miste mye hår eller blir mer og mer skallet, kan det være konkrete grunner til hårtapet. 

Hårtap hos menn

Den vanligste formen for hårtap er androgen alopeci, altså arvelig og aldersbetinget hårtap hos menn. De aller fleste menn vil oppleve denne formen for hårtap før eller senere i livet. For enkelte begynner hårtapet så tidlig som i starten av 20-årene, mens andre beholder alt håret til lang ut i 40-årene. 

Hårtapet kommer av det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT), som får hårsekkene til å krympe over tid. 

Hårtap hos kvinner

Kvinner kan også miste mye hår med alderen, men dette skjer oftere i forbindelse med fødsel eller overgangsalder. Hos menn er hårtapet mer forutsigbart enn hos kvinner. Hårtapet starter gjerne med at man får mer synlige viker, og til slutt utvikler man måne.

Hos kvinner er hårtapet mer diffust. Noen får generelt tynnere hår over hele hodet, mens andre mister hår på toppen av hodet.

Les mer: Hårtap kvinner 

Kvinne sjekker hårtap.

Andre årsaker til hårtap 

Hårtap og håravfall kan også komme av mindre åpenbare årsaker: 

  • Sykdommen alopecia areata (flekkvis hårtap) 
  • Langvarig stress
  • Psykiske påkjenninger
  • Underernæring eller slankekurer
  • Overdreven styling av hår
  • Kjemiske behandlinger
  • Jernmangel
  • Stoffskifteproblemer

Hvis du har mistet hår som følge av stress, underernæring eller lignende, vil håret mest sannsynlig vokse ut igjen. Det kan uansett være lurt å finne ut hva som er årsaken til ditt hårtap. Ta kontakt med oss dersom du vil ha en uforpliktende konsultasjon om din situasjon. 

Vår hudlege kan utføre en full trikologisk undersøkelse av ditt hår og hodebunn. Vi finner årsaken til hvorfor du har begynt å miste hår og om det er en behandling som kan gi deg håret tilbake. 

Hva kan gjøres for å forebygge håravfall?

Hvis du har begynt å miste håret som følge av aldring, er det mulig å bremse hårtapet med medisinsk behandling (tabletter eller lokalbehandling). Dette bør man imidlertid begynne med på et tidlig stadium av hårtapet, og for at hårtapet ikke skal begynne igjen, må man fortsette på behandlingen. 

De siste årene har det dukket opp en rekke hårprodukter og kosttilskudd som hevder at de kan gi deg mer hårvekst, men det er lite dokumentasjon på at disse virker. Hvis du merker at håret blir tynnere og at du mister mer hår enn til vanlig, kan det være lurt å ta en tur til legen for å undersøke om du mangler noen viktige vitaminer og mineraler. Mangel på jern kan for eksempel gi håravfall. 

Et sunt og variert kosthold bidrar blant annet til å fremme god hårvekst. Det er også viktig å prøve og stresse ned og unngå for mye sterk farging, bleking og varmebehandling.

Hårtap hos kvinne.

Slik kan vi hjelpe deg med hårtap

Hos Skandinavisk Hårinstitutt møter du noen av landets mest erfarne spesialister innen behandling av hårtap. Våre hårkirurger har utført mer enn 10.000 hårtransplantasjoner siden 1995 – mer enn noen andre i landet. 

Vi tilbyr også medisinsk behandling og PRP-behandling av hårtap. For å finne ut hvilken av disse behandlingene som passer for deg, så ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. 

Medisinsk behandling

Hårtap kan behandles med lokalbehandling i hodebunnen eller med tablettbehandling. Dette bremser i mange tilfeller hårtapet og en del opplever mer hårvekst. Mange foretrekker å prøve medisinsk behandling fordi det er det minst inngripende alternativet, men ulempen er at man må fortsette behandlingen uten pauser for at effekten skal vedvare. 

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er den eneste helt permanente løsningen mot hårtap. Vi benytter oss av de mest avanserte og moderne metodene innen hårtransplantasjon i dag, FUE (Follicular Unit Excision) og FUT (Follicular Unit Transplantation). 

Hvilken av disse som eventuelt passer deg best, kan vi finne ut av på en konsultasjon. I de aller fleste tilfellene benytter vi oss av FUE. Denne metoden gir minst synlige arr, kort legningstid og lite ubehag i etterkant av behandlingen. 

Les mer om begge behandlingsmetodene her.

PRP-behandling

PRP står for Platelet Rich Plasma og er en behandling hvor man bruker pasientens eget blod til å bremse begynnende hårtap og stimulere hårsekkene i hodebunnen til økt hårvekst. Siden vi bruker pasientens eget blod, er dette en naturlig behandling som gir svært få bivirkninger og kort legningstid. 

For å få best mulig effekt, bør man gjenta behandlingen 3 ganger med 4 ukers mellomrom. Behandlingen kan enten tas alene eller i tillegg til en hårtransplantasjon. Behandlingen tar rundt 45 minutter. 

Les mer om PRP-behandling her.

Velkommen til oss!

Hvis du vurderer å få utført en hårtransplantasjon eller en annen behandling mot hårtap, er det viktig at du velger en klinikk du vet at du kan stole på. En hårtransplantasjon er et avansert inngrep som krever lang erfaring og kirurgisk presisjon.  

Hos Skandinavisk Hårinstitutt kan du være sikker på at du er i trygge hender. Vi er opptatt av å gi deg ærlig informasjon og god oppfølging både før, under og etter behandlingen. 

Hvis du har noen spørsmål angående en av våre behandlinger, så ta gjerne kontakt med oss eller bestill en uforpliktende konsultasjon hos oss i dag. Vi gleder oss til å høre fra deg!