Hårtap menn

Hva skyldes hårtap hos menn, og hva kan man gjøre for å få håret tilbake? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om hårtap hos menn.

Skandinavisk Hårinstitutt er en norsk klinikk som har spesialisert seg på behandling av hårtap med hårtransplantasjon. Vi kan også tilby medisinsk behandling  og PRP-behandling mot hårtap. Vårt team består av tre erfarne spesialister innen hårtransplantasjoner og en hudlege som er spesialist på hud- og hårsykdommer.

Våre leger har lengst erfaring i landet innen hårtransplantasjon. Det betyr at du er i trygge hender hos oss. Dersom du har begynt å miste håret og lurer på om en av våre behandlinger egner seg for deg – bestill en konsultasjon hos oss i dag.

Den vanligste årsaken til hårtap hos menn

Hårtap hos menn kommer som oftest av gener og aldring. Denne formen for hårtap kalles på fagspråket for androgen alopeci, og rammer de aller fleste menn en eller annen gang i løpet av livet. Hårtapet kommer av det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT), som gjør at hårsekkene tynnes ut og blir færre over tid.

Akkurat når håret blir tynnere og hvordan hårtapet utvikler seg er individuelt. Enkelte begynner å miste håret allerede i 20-årene, mens andre har tykt hår til langt ut i 40-årene. Hårtapet begynner ofte ved at man får mer fremtredende viker og blir tynnere i håret på toppen av hodet. Mange ender opp med å bli helt skallet når de blir eldre. De aller fleste menn opplever denne formen for hårtap på et eller annet tidspunkt.

Hvilken forelder har «skylden» for hårtapet?

Siden denne typen hårtap er arvelig betinget, lurer mange på hvilken av foreldrene som har «skylden» for at man selv mister håret. Tidligere trodde forskerne at mannlig hårtap stammet fra morssiden av familien, men i senere år har det vist seg at dette ikke stemmer.

Arvelig hårtap er et komplekst område, og som oftest stammer det fra både mors- og farssiden av familien. Man kan altså ikke forutsi om man kommer til å miste håret kun ved å se på slekten til moren sin.

Hva annet kan hårtapet komme av?

Hos kvinner kommer hårtapet som oftest av aldring, og gjerne etter overgangsalderen. Mange opplever at de mister mye hår i forbindelse med fødsel og amming. Noen opplever at håret blir tynnere på toppen av hodet, mens andre merker at håret blir tynnere generelt. Kvinnelig hårtap fører normalt ikke til skallethet slik som hos menn.

Utenom aldring, kan hårtap blant annet komme av: 

  • Psykiske påkjenninger

  • Langvarig stress

  • Sykdom, for eksempel alopecia areata

  • Spiseforstyrrelser eller underernæring

  • Kjemisk behandling

  • Hudsykdommer i hodebunnen

Hårtap – ikke bare et overfladisk problem

Mange sier at «det er bare hår» og at alle menn uansett mister håret med tiden, men for mange kan hårtapet være en stor psykisk påkjenning. Tykt, sunt hår har alltid blitt forbundet med ungdommelighet, og for mange er håret en viktig del av identiteten.

Den psykiske påkjenningen kan være spesielt stor dersom man mister håret tidlig. Da er det lett å føle at man ser mye eldre ut enn man er, og at man er annerledes enn andre på sin egen alder. Fem prosent norske menn begynner å miste håret i svært ung alder, allerede før de har fylt 20 år. Mange føler seg ikke vel med den nye hårsveisen, og bærer hodeplagg hele tiden for å skjule hårtapet.

Mange kvinner mister også en del hår med alderen, men denne formen for hårtap er ofte mindre forutsigbar. Hårtapet skjer gjerne etter overgangsalderen, og utarter seg ikke på samme måte som håravfall hos menn.

Les mer: Hårtap kvinner 

Hårtransplantasjon – en varig løsning

Det finnes heldigvis mange måter å behandle hårtapet på – både forebyggende og varige behandlinger. Skandinavisk Hårinstitutt tilbyr både medisinsk behandling og varig behandling av hårtap med hårtransplantasjon.

Våre spesialister innen hårtransplantasjon har lengre erfaring enn noen andre leger i Norge innen hårtransplantasjon. Vi har spesialisert oss på de tre mest moderne og avanserte metodene som finnes innen hårtransplantasjon i dag: FUE, FUT og BHT.

Follicular Unit Excision (FUE)

I de fleste tilfeller anbefaler vi våre pasienter at de velger Follicular unit excision (FUE). Dette er en metode hvor man trekker ut én og én hårsekk fra et donorområde (vanligvis i bakhodet) for så å transplantere disse til området med lite hår.

Denne metoden gir flotte og naturlige resultater, og lite arrdannelse. Arrene vil se ut som bittesmå prikker som blir dekket av håret på donorområdet.

Follicular Unit Transplantation (FUT)

Under en FUT hårtransplantasjon fjerner man én eller flere striper med hår fra bakhodet. Så separeres hårene med et mikroskop, og transplanteres til området uten hår.

Denne metoden kan være aktuell i enkelte tilfeller, for eksempel dersom pasienten har nok hår til å dekke over arret man får i bakhodet. Vi foretrekker imidlertid oftest å bruke FUE-metoden, da denne gir raskere legningstid og mindre synlige arr.

Hårtransplantasjon i komfortable omgivelser 

Dersom du velger å utføre en behandling hos oss, kan du være sikker på at du er i de tryggeste hender. Våre leger har jobbet med hårtransplantasjon siden 1995, og vet hva som skal til for å skape et naturlig vakkert resultat på hver pasient.

Vi holder til i komfortable og avslappende lokaler på Frogner i Oslo. Vi har to parkeringsplasser rett utenfor klinikken som du kan benytte deg av.

Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag!

Ta kontakt med oss i dag dersom du vil bestille en konsultasjon og lurer på om du egner deg for en hårtransplantasjon. Vi tilbyr også medisinske behandlinger mot hårtap. Velkommen til Skandinavisk Hårinstitutt!