- Jeg skalv av frykt - Skandinavisk Hårinstitutt

– Jeg skalv av frykt

Afro-amerikanske kvinner opplever noe som av flere medier kalles en epidemi når det gjelder å miste håret, ifølge dermatologer. I tillegg er afrohår tørrere og har lettere for å brekke. Visse hårstiler kan også gjøre at skalpen opplever stress, med det resultatet at man mister håret.

Den vanligste formen for hårtap kalles Centrifugal cicatricial alopecia (CCCA) og Traction Alopecia. Begge former for hårtap kan gå over, men kan også føre til permanent ødelagte hårsekker. CCCA skal være spesielt utbredt blant afro-amerikanske kvinner mellom 30 og 55 år, og utbredelsen kan gjelde så mange som 15 prosent av afro-amerikanske kvinner.
Et eksempel på hårtap er den amerikanske skuespilleren Jada Pinkett Smith. Hun forteller i et intervju at da hun sto i dusjen med en håndfull av sitt eget hår, fikk hun helt sjokk. I tillegg har hun brukt sin Instagramkonto for å dokumentere prosessen, som foreløpig har endt med at hun barberte seg på hodet. Det var forferdelig da det først begynte, sier hun i et intervju med TheGrio.

– Jeg sto i dusjen en dag og fikk plutselig flere håndfuller med hår i hendene. Jeg tenkte: «Å, Gud, blir jeg skallet?»
– Det var en av de gangene i livet da jeg formelig skalv av redsel.

Oftere i de senere år har Pinkett Smith brukt skjerf of turban rundt hodet for å skjule hårtapet.I et intervju antar hun at stress er hovedårsaken til hårtapet. Nå har hun barbert hele hodet, og følger i avkommets spor.

– Vi har god erfaring med afro-hår, og er den eneste klinikken i Norge med denne ekspertisen. Om du skulle ha mistanke om at du lider av denne eller en lignende sykdom, så ta kontakt for en konsultasjon, sier Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt.