Kan skallethet hoppe over en generasjon?

Om min far, onkel og bestefar har hårtap, er jeg dømt til å få det også, eller kan noe gjøres?...

Mannlig mønster hårtap – på engelsk «Male Pattern Baldness» eller MPB – er noe som ligger i genene, for å si det på den måten. Om din far og onkel alle opplever forskjellige grader av hårtap eller skallethet, er det ensbetydende med at du også må miste håret, eller er det mulig at skallethet kan hoppe over en generasjon?

Det er ikke enkelt å gi et klart svar på dette. Som så mange andre genetiske saker, så er det mulig for MPB – mannlig mønster hårtap – å hoppe over en generasjon. Men det er ikke bombesikkert. MPB har komplekse faktorer og sjansen for at mannen kan miste håret er arvelig fra begge sider av familien, selv om det genet som har hovedansvaret for hårtapet kommer fra x-kromosomet, som overføres fra mor til barn. Men din fars genetiske sammensetning kan også gjøre at du får hårtap eller blir skallet, siden fars gener også består av både x- og y-kromosomet.

Derfor, om mannlig mønster hårtap finnes i begge sider av slekten, så er det mulig at du kommer til å oppleve hårtap i fremtiden, eller kanskje til og med i dag. Men du kan også oppleve at MPB hopper over deg, enten som en av flere barn, eller en hel generasjon.

Dette er det ikke lett å spå om, om du ikke allerede har tegn på MPB – tynnere hår på fremsiden av hodet, bakhodet eller vikene. Det er på disse stedene man kan finne tegn på om man har MPB, mannlig mønster hårtap.

Du kan også sjekke hvor du er på Norwood-skalaen, en illustrasjon av forskjellige stadier av hårtap innen mannlig mønster hårtap.

– Kontakt oss på klinikken om du leser dette med en mistanke om at du kan ha tegn på Male Pattern Baldness, sier Dr. Martin Enger ved Skandinavisk Hårinstitutt.
– Vi har muligheter for å hjelpe i alle stadier av hårtap. Kanskje kan en behandling gi deg litt mer tid på å bli komfortabel med utviklingen i familien, eller kanskje vil du vurderes om du er en god kandidat for en hårtransplantasjon? Vi kan hjelpe med begge deler, sier Enger.