Kvinnelig hårtap er fortsatt et tabu

Tabu defineres som en sosial begrensing som hindrer assosiering med en spesiell person, plass eller ting. Kvinnelig hårtap har lenge vært behandlet som et tabu. Mangt et tabu har blitt akseptert av samfunnet de senere år. Kvinnelig hårtap har ikke opplevd helt den samme graden av åpenhet. En mann som mister håret, kan gjøre det mindre synlig ved å klippe resten av håret kort. For kvinner har valget ofte vært å bruke en hatt eller skaut for å skjule hårtapet.

Derfor vekket det ekstra stor oppmerksomhet da skuespilleren og talkshow-verten Ricki Lake i 2020 fortalte sin historie om hårtap som hun har slitt med gjennom mer enn halve livet. Lake kaller opplevelsen av hårtap som svekkende, flaut, smertefullt, deprimerende og ensomt. Hun holdt sitt hårtap hemmelig i mer enn 30 år, og nesten ingen kjente til hemmeligheten hennes. Selv ikke hennes nærmeste. Hva var grunnen til hårtapet? Lakes rolle som Tracy Turnblad i filmen «Hairspray» i 1988, der håret hennes hver andre uke gjennomgikk en voldsom behandling under filminnspillingen. Det var i hvert fall begynnelsen på et langt liv med hårtap.

Barberte hodet
– Jeg tror at mitt hårtap hadde flere årsaker; jojo-dietter, hormonelle p-piller, opp og ned i vekt, mine svangeskap, gener, stress og hårfarge og hårekstensions, skriver Ricki Lake på sin Instagram-konto. Lake fortalte også til Good Morning America at hun til slutt barberte av seg alt håret, for ta problemet med roten. Hun har også i lange perioder brukt parykk. skriver Lake på sin Instagram-konto.

Parykk har også den britiske skuespilleren Keira Knightley fortalt var hennes løsning på sitt hårtap. Knightley forteller også at hennes hårtap skjedde som et resultat etter å ha farget håret kraftig i mange forskjellige filmer tidlig i sin karriere.

– Hva kan gjøres for å bekjempe dette tabuet?
– Det viktigste er å innrømme for oss selv at det er en prosess. Både kvinner og menn kan miste hår i løpet av livet, men for kvinner er det mer knyttet til selvbilde, og mange dekker seg heller til enn å vise hårtap offentlig, sier Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt i Oslo.

– Når det er sagt, er det mye som kan gjøres med hårtap. I Norge er det bare vi som tilbyr FUE-, FUT- og BHT-behandlinger mot hårtap. Dette gjør oss enda bedre rustet til å ta imot kvinnelige pasienter, for de kan ha større nytte av en kombinasjon av disse behandlingene, sier Dr. Emil George.


(Ingen av kvinnene nevnt i artikkelen har vært pasienter hos oss. Navnene er brukt som eksempler.)