Kvinnelige kjendiser som har opplevd hårtap

Tyra Banks og Kristin Davis

Mange definerer kvinner ut fra fargen på deres hår: brunette, blondine, rødtopp. Mange betrakter kvinnens hår som en pryd og mange kvinner opplever hårtap som en stor sorg, og kan føre til svekket selvbilde. Hårtap oppleves med andre ord som at det går direkte ut over kvinners utseende. Dermed påvirkes også deres selvbilde negativt ved eventuelt hårtap.

Hårtap kan derfor ofte være mer traumatisk for kvinner enn for menn. Omtrent 75 prosent av alle menn vil gjennom livet kunne oppleve hårtap eller håravfall i en eller annen form, for kvinner er tallet alt mellom 20 prosent til en tredel av alle kvinner. Kjente kvinner har stått frem og fortalt om sine traumatiske opplevelser. Eksempler på dette er skuespillere som Neve Campbell og Selma Blair, supermodeller som Tyra Banks og Naomi Campbell. Listen er lang.

Selma Blair begynte å miste hår etter hun fikk sønnen i 2011, på grunn av hormonendringer i kroppen. Hun har vært åpen om opplevelsen i flere intervjuer.
“Sex og singelliv”-stjernen Kristin Davis begynte å miste hår etter siste sesongen av den suksessrike serien. Supermodell Tyra Banks led av “alopecia areata” og opplevde å miste håret helt på enkelte steder i 2011. Supermodell Naomi Campbell sier hun mistet alt håret på grunn av å ha brukt extensions og nærmest drevet rovdrift på håret sitt. 

– Kan kostholdsendringer gjøre at man får håret tilbake? 
– Nei, det er ikke noe som kan dokumentere dette. Det finnes reklamer for hårsjampo som lover noe lignende, men det er ingen som med sikkerhet kan hevde at de har en løsning. Østrogentilskudd har heller ikke vist noen positive effekter på hårplager, sier hud- og hårekspert hos Skandinavisk Hårinstitutt, Dr. Martin Enger
Klinikken har god erfaring med kvinnelige pasienter. 
– Vi har behandlet kvinner for store viker, diffust hårtap og fallende hårfeste, sier Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt. 
– Siden kvinner generelt sett har lenger hår enn menn, så er de ofte bedre kandidater til FUT-behandling, sier Dr. Emil George. Klinikken tilbyr som eneste norske klinikk både FUE-, FUT- og BHT-behandlinger. Andre norske klinikker tilbyr bare FUE-metoden for hårtransplantasjon.