Pandemi-stress skaper hårtap

Det siste året har vært stressende på mange måter. Stadig flere hevder at Covid-19 pandemien også har ødeleggende effekt på håret, både direkte og indirekte. NRK melder idag at kvinner rammes hardere etter senskader etter koronasykdom, også. For en stadig økende gruppe er hårtap også et resultat av stresset de opplever under pandemien – selv om de ikke har hatt selve sykdommen.

AAD.org – American Academy of Dermatology Association – melder at pasienter utvikler markant midlertidig hårtap – Telogen Effluim – etter at de har kommet seg etter sykdommen. Andre melder om at selve stresset ved pandemien er med på å fremme hårtapet, som er en akutt reaksjon på stress over kortere eller lang tid, som vi skrev om i artikkelen «De 11 vanligste grunnene til kvinnelig hårtap«. En artikkel i det medisinske tidsskriftet «The Lancet» forteller også at 22 prosent av de som har opplevd sykdommen, oppgir hårtap som en av bivirkningene etter å ha gjennomlevd sykdommen.

Healthline.com melder at det fysiske og psykiske stresset forårsaker denne reaksjonen, som heldigvis er forbigående. Selv om CDC – det amerikanske Center for Disease Control and Prevention – ikke inkluderer hårtap på sin liste med ettervirkninger, hevder leger at det finnes sterke grunner til å inkludere hårtap som en langsiktig effekt av å hatt sykdommen.

Facebook-gruppen Survivor Corps forteller at mer enn en tredel av gruppens mer enn 2.000 medlemmer kunne vise til hårtap som en del av ettervirkningene etter sykdommen.

– Dette høres helt legitimt ut, sier Dr. Emil George i Skandinavisk Hårinstitutt.
– Stress øker sannsynligheten for hårtap, og selv om det er tidsbegrenset, så er det like fullt en traumatisk opplevelse, forteller han.

Den amerikanske «Charmed»-skuespilleren Alyssa Milano fortalte i en Twitter-video i fjor at hun opplevde hårtap på grunn av pandemien. Her er link til saken: https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/1292540903047852034