Pass på håret i sommer!

Mange er veldig flinke til å beskytte huden i sommervarmen – men ikke glem at håret også blir påvirket av solens stråler.

– Håret består av 95 prosent protein, kalt keratin, og det kan skades like mye som huden kan bli under solens stråler, forteller Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt.

Solens stråler påvirker alles hår, det samme gjør bading i saltvann og ferskvann. Solen gjør at personer som ikke har farget håret, merker at håret blir lysere i solen og at personer med farget hår, kan merke at håret endrer seg – enten til det varmere, gulere eller i noen tilfeller grønnere.

Et tips er å rense ut alt saltvann eller klor av håret etter man har badet. Et kanskje uventet tips er å bruke shampoo sjeldnere i sommer. Oljen som håret ditt produserer naturlig er med på å beskytte det mot solens stråler. Derfor er det viktig å ikke vaske håret for ofte i sommermånedene.

Et annet tips er å gå ut i solen på andre tidspunkt enn midt på dagen, enten tidlig eller sent. Da unngår du de sterkeste solstrålene, som man også gjør for å ta vare på huden. Badehette er også et godt råd til å bruke i bassenget. Hyppig bruk av hatt, cap eller skjerf er også med på å hjelpe håret i sommer.

– Ultrafiolette stråler (UV-stråler) åpner det beskyttende skallet på hårstråene, sier Dr. Emil George.
– Det gjør at det oppstår en oksidering av fukt og fargestoffet melanin, som er det som gir håret og huden farge. Hår består av dødt materiale, og derfor blekes håret. En blanding av UV-stråler og klorholdig vann eller saltvannet i sjøen påvirker håret kraftig, forteller han.
– Sol er fint for håret, men bruk den med måte, sier Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt.