September – sett søkelyset på hårtap

Blå landemerker

September – sett søkelyset på hårtap

September 2021 er den internasjonale måneden for å sette søkelyset på flekkvis hårtap – på engelsk kalt «Alopecia Areata Awareness Month». en hudsykdom som forårsaker lokalt håravfall. Det kan komme plutselig, og kan ofte skje i ung alder. Både menn og kvinner kan rammes av denne lidelsen.

Denne måneden er ment å øke den allmenne kunnskapen om flekkvis hårtap. Det er kanskje ikke så veldig utbredt i Norge og Europa, men i USA markeres det ved å lyse opp broer, bygninger og andre landemerker med blåfarge fra Massachusetts, Texas og til Alaska.

Dette skjer gjennom at kroppen danner antistoffer som reagerer mot strukturer i egen kropp. Ved denne sykdommen skjer reaksjonen utelukkende i huden. Det skapes en betennelse i dype lag av huden som fører til at hårene mister festet.

Lidelsen kan reverseres, og mer enn halvparten av de som rammes av denne lidelsen, får håret tilbake etter 6- 12 måneder. I Norge er det 2 prosent av befolkningen som har hatt eller kommer til å ha flekkvis hårtap i løpet av livet. Ifølge en undersøkelse som ble offentlig gjort i 2018 er det til enhver tid mellom 50.000 – 100.000 personer som lider av flekkvis hårtap i Norge.

Markeringen i USA skal ifølge NAAF (National Alopecia Areata Foundation) fortsette hver september måned til det finnes en kur mor alopecia areata.

Måten du kan være med på dette i ditt nabolag, er gjennom å enten bytte ut lyspæren utenfor døren med en blålig LED-lyspære, eller din favorittlampe, ta en «selfie» og legg det ut på sosiale medier med hashtag #LightItUpBlue4AlopeciaAreata .

Let opp artikler på Internett, snakk med venner, familie og kjente om fenomenet. Kjenner du noen som går gjennom flekkvis hårtap, så inviter dem på middag eller dra på besøk til dem. Det er mulig å donere penger til «The National Alopecia Areata Foundation (NAAF)» som finnes på Facebook (fb.me/NAAFUSA) og å besøke deres hjemmesider på NAAF.org.

Bilde fra Wikipedia om Alopecia Areata – på norsk flekkvis hårtap. (George Henry Fox – Fox, George Henry (1886) Photographic illustrations of skin diseases (2nd ed.), E.B. Treat Retrieved on 25 September 2010).