De 3 faser av hårvekst

De 3 faser av hårvekst

Syklusen av “hårutvikling”

Hårvekst forekommer i hårpapillen og er da preget av 3 faser. Hårvekstsyklusen vil bli gjentatt om og om igjen, mens rekkefølgen på fasene alltid vil være den samme. Sykluser som er nærliggende i belg vil bli forskjøvet i tid. Dette på grunn av hvilket hår som da vises regelmessig. Det er disse tre fasene av hårvekst på hodet ditt:

  • Anagen. Dette er den aktive fasen med hårvekst i belgen. Denne matrisen gjør alltid en intens inndeling. Varigheten av denne fasen er genetisk bestemt av kroppen, og denne kan vare fra 2 til 7 år. I en sunn hodebunn skal alltid 90% av håret være i det som kalles “vekstfasen”.
  • Katagen. Dette er forsvinningsfasen. Dette er en veldig kort fase som vanligvis varer kun 14 til 21 dager. Deretter foregår prosesseringer av hår-omdannelse inne i hårroten din. Hår-matrisen forsvinner så, og håret skyves opp mot hudens overflate. Vi vil si at ca 3% av håret på hodet ditt er i denne fasen.
  • Telogen. Dette kalles prolaps-fasen. Håret ditt er allerede fullstendig utviklet, og det foregår da ingen aktive prosesser i håret. Denne fasen har en variasjon fra ca 30 til 90 dager, og den siste fasen er da håravfall. Vi vil si at ca 13% av håret foregår i denne fasen.

Lurer på noe rundt dette? Kontakt oss for en konsultasjon, og hvordan vi kan hjelpe deg.