Verdens lengste skjegg: En nordmann

Litt kuriøs informasjon omkring skjegg er på sin plass under «agurk-nyhets» tiden om sommeren. Visste du for eksempel at det var en nordmann som hadde verdens lengste skjegg?

Kanskje ikke et mål for deg som tenker på å ta en skjegg-transplantasjon, men like fullt en kuriositet!

Om verdensrekordholderen – ved navn Hans Nilsen Langseth – vites en hel del. Han ble født i 1846 i Norge, utvandret til USA og levde til 1927, da han døde i Kensett, Iowa, etter å ha bodd 15 år i USA.

Skjegget er bevart på Smithsonian, eller også kalt National Museum of Natural History. Da Hans Langseth døde, mente sønnen Russell at det var for ille at skjegget også skulle begraves med faren, og klippet skjegget av faren mens han ennå lå i kisten, før den ble begravet. Det lå på et loft i noen år, før antropologi-avdelingen ved Smithsonian fikk donert skjegget i 1967.

Lengden på skjegget hans? 5 meter og 33 cm (17 ft 6 in på engelsk).

Han skal ha begynt å spare på skjegget fra 19 års alder, da han deltok i en lokal skjeggvekst-konkurranse. Etter konkurransen var over, lot Hans skjegget bare vokse. Vanligvis blir skjegg pistrete og tynt etter omtrent halvannen meters lengde, men Hans Langseth flettet det for å gjøre det sterkere.

Man kan faktisk se på skjegget og få en viss forståelse av Langseths liv. Den brune delen av skjegget representerer hans ungdomstid. Det skal til og med ha vært funnet et hvetekorn som antas å stamme fra gården hvor Langseth vokste opp, i skjegget, og skjeggets gulere farge representerer hans skjedd på hans eldre dager.

Skjegget blir til daglig innelåst, men hentes ut ved spesielle anledninger, når for eksempel Langseths gjenlevende familie ønsker å se på det imponerende skjegget.