Tiden etter hårtransplantasjon: slik sikrer du best resultat

Mannlig pasient som er på konsultasjon med hudlege.

Etter en hårtransplantasjon må du behandle det transplanterte området med forsiktighet. Her kan du lese mer om hva du må huske på etter en hårtransplantasjon.

Hårtransplantasjon er et inngrep der man flytter friske og fungerende hårsekker til områder med lite hårvekst. Dette kan gjøres med forskjellige metoder, og er en tidkrevende prosess, basert på antall hår som skal transplanteres. En behandling kan vare mellom alt fra 2,5 til 7 timer. 

Hudlege tegner på pannen til pasient med tusj for å markere ny hårlinje.

De første dagene etter behandlingen

Like etter behandlingen er utført får du en gjennomgang med legen over hvordan behandlingen har gått, hva som har blitt gjort og hvordan du skal behandle håret fremover. Etter dette har du mulighet til å slappe av i klinikksuiten før du reiser hjem. 

Rett etter behandlingen kan du bli litt rød og hoven i hodebunnen. Hevelse i hodebunnen er helt normalt og ikke et tegn på infeksjon. Hevelsen går normalt over etter noen dager. Merk at dersom hevelsen ikke forsvinner etter rundt 6 dager bør du kontakte lege. 

Våre leger er tilgjengelig for alle våre pasienter 24 timer i døgnet. Merk at anbefalingene kan variere fra person til person. 

Den første uken etter hårtransplantasjon

Søvn og omsorg for det transplanterte området

Vi anbefaler at du sover med hodet i 45 graders vinkel de første dagene etter hårtransplantasjonen. Pass på å ikke gni eller massere området som har blitt behandlet. Selv om mange kan oppleve kløe etter operasjonen, er det viktig at du ikke klør deg i hodebunnen da det kan forårsake infeksjon. Legen din gir detaljerte instrukser om behandling av hår og hodebunn.

Vasking og hygiene

Dagen etter inngrepet kan du begynne med forsiktig vask, men unngå de transplanterte 

områdene. Du må ikke bruke hårføner, men du kan berøre hodebunnen forsiktig med sterilt materiale (softpapir eller engangshåndkle av bomull) for å få tørket håret noe. 

Det anbefales at du ikke bruker balsam, gele, eller hårspray. En av våre hårleger velger de riktige sjampoene og produktene som kan stimulere helbredelse avhengig av ditt personlige behov.

Temperatur og vannføring

De første 7 dagene bør du vaske håret én gang om dagen, med vann som ikke er varmere enn 40 grader. Bruk naturlig sjampo med normal pH. Ikke bruk balsam eller stylingprodukter. Denne prosedyren for hårvask bør gjentas fra 7 til 14 dager etter inngrepet. Hårsekkene begynner å regenerere seg et par dager etter operasjonen. 

Det er viktig at du ikke bruker en for intensiv vannføring når du vasker håret de første dagene etter operajsonen. Hell sjampoen i hendene og vask håret ved å trykke implantatene inn i huden. Husk at du ikke skal massere, skrape eller gni i selve mottakerområdet.

Du kan vaske giverområdet avhengig av smertenivået ditt etter operasjonen. De første dagene etter operasjonen bør du vaske giverområdet forsiktig ved å bruke produkter som stimulerer helingsprosessene. 

Vi går gjennom vasking og behandling av hodebunn med deg etter at behandlingen er ferdig.

Tilbake til arbeid og trening

Etter behandling bør du være i ro i noen dager. Vi anbefaler at du tar det med ro de to første ukene etter behandling. Hvis du har en stillesittende kontorjobb, trenger du normalt bare et par dager fri. Med en aktiv jobb, kan det være behov for flere fridager. 

Å være i ro betyr ikke at du ikke kan gjøre ting, men hold deg mer i ro enn til vanlig og unngå å anstrenge deg. Du må også unngå sollys og overdreven fysisk aktivitet de første ukene.

Langsiktige resultater og forventninger

Et par måneder etter operasjonen vil det begynne å vokse ut nytt hår. Du kan forvente å se det ferdige resultatet etter omtrent 12 måneder. 

2-4 uker etter hårtransplantasjon

Uke 2

Husk å unngå overdreven fysisk aktivitet så vel som eksponering for sollys. Etter omtrent 8 til 21 dager etter operasjonen kan du massere håret forsiktig under vask. Du skal ikke gni inn kremer ​​som stimulerer helbredelse i giverområdet, men bruk en mild sjampo (pH 5,5 – 5,8). Det anbefales på det sterkeste å unngå hårstylingprodukter. Moderat fysisk aktivitet og soleksponering er tillatt.

Sår rundt hårfollikler

Du vil oppleve å få sårskorper rundt implantatene. Disse faller av omtrent 12 dager etter operasjonen. Det kan være at follikler forsvinner med skorpene, men dette er ikke noe å bekymre seg for. Det er en normal regenerativ prosess etter hårtransplantasjonen. 

Merk at dersom det oppstår blødning i det transplanterte området, bør du umiddelbart kontakte legen din for å undersøke årsaken til blødningen og få behandling. Dette forekommer sjeldent. 

Ved betennelse rundt hårfollikkel

I det innledende stadiet av transplantert hårvekstsyklus kan pasienten oppleve en liten betennelse rundt en enkelt follikkel. Det kan skyldes inngroing av hår som resulterer i små betennelser rundt hårfollikelen. 

Hvis dette skjer anbefaler vi å legge inn en varm komprimering i hodebunnen. Er du tvil om tilstanden og hva du skal gjøre, er det bare å ta kontakt med oss. Våre leger er tilgjengelige hele døgnet. 

Det er viktig for oss i Skandinavisk Hårinstitutt å informere pasientene våre om alt som kan oppstå etter behandling. 

Uke 3 og 4

Du kan nå begynne med din egen rutine for hårpleie, for eksempel ta i bruk en favorittsjampo og vaske håret slik du pleier. 

Ulike fysiske aktiviteter er tillatt avhengig av hvordan formen din er på dette tidspunktet. Fire uker etter hårtransplantasjon kan du begynne å sole deg. 

En måned etter hårtransplantasjonen

Det transplanterte håret kan falle ut i opptil 3 måneder etter inngrepet. Det er forårsaket av sjokket etter operasjonen. En follikkel er i «søvnfasen» i omtrent 12 uker. Deretter begynner håret å vokse normalt og faller ikke ut lenger. 

Den fulle regenereringssyklusen av hårvekst og struktur etter en operasjon kan ta opptil 12 måneder. Små arr, også kalt microscars, i mottakerområdet dekkes av det nye håret og vil derfor ikke være synlig.

Hvis hårsekkene er transplantert riktig, vil det vokse hår på det behandlede området resten av pasientens liv.

Pleie av hodebunn og hår: Dette må du huske på etter behandlingen (langtidspleie)

Etter en hårtransplantasjon er det ekstra viktig å være bevisst på hvordan du behandler hår og hodebunn. Etter hvert som tiden går kan du pleie håret mer og mer normalt. Likevel anbefaler vi at du er bevisst på bruken av hårprodukter, kjemisk behandling og hårstylingsverktøy. Vi veileder deg underveis i prosessen. Om du har spørsmål, er det bare å kontakte oss. 

Hvilken sjampo skal jeg bruke etter hårtransplantasjonen?

Vi anbefaler en sjampo med naturlige ingredienser som er egnet for hodebunn og hår etter utført operasjon. Den skal ha en nøytral pH, det vil si mellom 5,5 og 5,8. Du bør ikke bruke flassjampoer eller hårpleieprodukter. Legen vil gi deg råd om de beste formuleringene.

Det anbefales å bruke dermatologisk testede produkter som stimulerer hårveksten. Bruk 2 og 5 prosent flytende Minoxidil-løsninger lokalt i hodebunnen.

Denne formuleringen kan vise til gode resultater i androgenetisk alopecia i moderat stadium hos menn og kvinner. Selv om 5 prosent-løsningen ikke er registrert for bruk hos kvinner, anbefales den av spesialister i noen tilfeller av androgenetisk alopecia hos kvinner.

Du bør alltid følge legens instruksjoner om hvordan du bruker formuleringen, og den bør brukes på den sunne, uskadede hodebunnen. Bruk formuleringen med fingertuppene på det helbredende området fra midten. Det kan ta litt tid før du ser effekt av behandlingen.

Unngå berøring av sår

Formuleringene inneholder alkohol, så unngå å berøre sår og øyne når du bruker sjampoene. De skal ikke brukes hvis du har irritert hud. Håravfallsprosessen blir hemmet 2 måneder etter at du starter behandlingen, og håret begynner å gro igjen omtrent 4-6 måneder etter behandlingsstart. Du får de beste resultatene dersom du starter behandlingen i begynnelsen av alopecia.

Pasienthistorier og erfaringer

For oss er det viktig at du som pasient blir ivaretatt gjennom hele prosessen. Ikke minst ønsker vi at du blir fornøyd med resultatet og kan nyte ditt nye hår, skjegg eller øyenbryn. 

Nick var nesten helt skallet, og etter 8 år med lav selvfølelse og usikkerhet på grunn av hårtap tok han tak i problemet. Han undersøkte nøye hvilke muligheter som fantes, og tok til slutt kontakt med oss i Skandinavisk Hårinstitutt.

– Tryggheten ved å utføre operasjonen i Norge, kombinert med kvaliteten på legene og deres åpne kommunikasjon, bidro til at jeg følte meg veldig komfortabel. 

Vi er takknemlige for at Nick valgte å utføre behandlingen hos oss. 

Lurer du på noe om tiden etter behandlingen? 

Ta kontakt med oss i Skandinavisk Hårinstitutt hvis du lurer på noe om perioden etter inngrepet, om behandlingen generelt, om du er egnet for behandling, eller dersom du har andre spørsmål om hårtransplantasjon – vi svarer mer enn gjerne på det du måtte lure på. 

Du kan også ta en titt på våre ofte stilte spørsmål under. Kanskje finner du svaret du leter etter der.

Ofte stilte spørsmål om hårtransplantasjon

Hva er en hårtransplantasjon?

En hårtransplantasjon er en behandling der friske hårsekker flyttes til områder med lite hårvekst. 

Hvor lang tid tar inngrepet?

Selve hårtransplantasjonen tar mellom 2,5 til 7 timer, avhengig av antall hår som skal transplanteres og kompleksiteten i inngrepet. Det er for eksempel forskjell på å utføre transplantasjon på noen som ikke har gjennomført det tidligere, sammenlignet med å rette opp en mislykket transplantasjon.

Hvor lang tid tar det før jeg ser resultatet av behandlingen?

Det nye håret begynner normalt å vokse ut etter omtrent 3 måneder. Etter 12 måneder vil du ha et komplett utvokst hår.

Hvordan skal håret behandles rett etter operasjonen?

Rett etter behandlingen må du være forsiktig med berøring av det transplanterte området, og ikke gni eller massere. Du skal vaske håret hver dag de første dagene med vann under 40 grader. Etter en uke kan du begynne å bruke en tilpasset sjampo. Etter hvert som sårene gror og håret begynner å vokse, kan du gå over til normal hårpleierutine.

Hvem er egnet for hårtransplantasjon?

Både kvinner og menn kan være egnet for en hårtransplantasjon, men dette må avdekkes under konsultasjon. Vår hudlege undersøker ditt utgangspunkt og om du er egnet til å få behandlingen. Legen vurderer også eventuelle andre aktuelle behandlinger. Både alder, gener og underliggende sykdommer spiller en rolle her. Du kan ikke gjennomføre en hårtransplantasjon dersom du er gravid eller ammer.