Ta kontakt med oss

Få håret tilbake med moderne behandlingsmetoder innen hårtransplantasjon.

Bestill gratis konsultasjon

Hvilken forelder har skylden for mitt hårtap?

Mange tror at hårtap kommer fra en spesifikk side av familien, og hevder hardnakket at det er fra enten fars side eller mors side. Ja, om du ikke var sikker på det før nå; hårtap er arvelig. Om din far og farfar hadde lite hår, så er sjansen stor for at du også får det. Om hårtap og måne var et mønster i mors familie, så kan det hende med deg også.

En populær mye er at det er mors side av familien som fører med seg hårtap i genene. Men ifølge en studie utført ved National Center for Biotechnology Information i Bethesda, Maryland i USA, har det blitt fastslått flere ting som tar livet av slike myter og «sannsynligheter». For det første fant de ut at hårtapstendenser på begge sider av familien kan være grunnlaget for en persons mulighet for å oppleve hårtap – og arvelighet kan stå for så mye som 80 prosent av dette grunnlaget.

Ikke bare kan du få et lignende hårtapsmønster fra begge dine foreldre, men du kan også arve en følsomhet overfor DHT (Dihydrotestosteron), et mannlig kjønnshormon som gjør at hårsekker tynnes ut og blir færre over tid, som igjen danner grunnlaget for mannlig hårtap.

Hårtap bestemmes av hårsekkenes ømfindtlighet overfor DHT og androgen, et mannlig kjønnshormon som er et biprodukt av testosteron, det mannlige hormonet. Genet Androgen Receptor (AR) skaper reseptoren på hårsekken som reagerer på testosteronet og DHT og om dine reseptorer er følsomme overfor DHT, så kan hårtap forekomme.

Den androgene reseptoren finnes i X-kromosomet, som forklarer den vanlige myten om at mannlig mønster hårtap kommer fra mors side av familien. Men det kan faktisk vise seg å komme fra begge sider.

– Om du ønsker å finne en løsning, stagge utviklingen eller ta en behandling som kan redusere omfanget av ditt hårtap, så ta kontakt for en konsultasjon, sier Dr. Martin Enger ved Skandinavisk Hårinstitutt.