Mange tror at hårtap kommer fra en spesifikk side av familien, og hevder hardnakket at det er fra enten fars side eller mors side. Det stemmer ikke helt. 

Bestill konsultasjon

 

Ja, om du ikke var sikker på det før nå; hårtap er arvelig. Om din far og farfar hadde lite hår, så er sjansen stor for at du også får det. Om hårtap og måne var et mønster i mors familie, så kan det hende du opplever det samme.

Hårtapet kan skyldes både mor og far

En utbredt myte er at det er mors side av familien som fører med seg hårtap i genene. Men ifølge en studie utført ved National Center for Biotechnology Information i Bethesda, Maryland i USA, har det blitt fastslått flere ting som tar livet av slike myter. For det første fant de ut at tendenser til hårtap på begge sider av familien kan være grunn for å oppleve hårtap. Arvelighet kan stå for så mye som 80 prosent av dette grunnlaget.

Ikke bare kan du få et lignende hårtapsmønster fra begge dine foreldre, men du kan også arve en følsomhet overfor DHT (Dihydrotestosteron). Det er et mannlig kjønnshormon som gjør at hårsekker tynnes ut og blir færre over tid, som igjen danner grunnlaget for mannlig hårtap.

Hårtap, gener og hormoner

Hårtap bestemmes av hårsekkenes ømfintlighet overfor DHT og androgen, et kjønnshormon som er et biprodukt av det mannlige hormonet testosteron. Genet Androgen Receptor (AR) skaper reseptoren på hårsekken som reagerer på testosteronet og DHT. Dersom dine reseptorer er følsomme overfor DHT kan hårtap forekomme.

Den androgene reseptoren finnes i X-kromosomet, som forklarer den vanlige myten om at mannlig hårtap kommer fra mors side av familien. Men det kan faktisk vise seg å komme fra begge sider.

Hudlege viser sin pasient et bilde av håret hans på en datamaskin.

Lurer du på hvordan hårtapet ditt vil utvikle seg, og om det er mulig å gjøre noe med?

Selv om hårtap normalt har et typisk mønster hos menn, kan det være vanskelig å vite hvordan håravfallet hos deg vil utvikle seg.

I Skandinavisk Hårinstitutt har vi lang erfaring med behandling av tynt hår og hårtap. Ved å booke en konsultasjon, kan vi vurdere hårtapet ditt, hvordan det potensielt kan utvikle seg og mulige behandlinger.

Vi kan ikke spå hvordan hårtapet ditt blir helt til slutt, men basert på undersøkelsen finner vi ut hvor langt det har kommet og om det er aktuelt med behandling. Vi behandler for eksempel ikke for unge personer, fordi det er sannsynlig at de vil miste hår senere. Da vil de ikke få et godt utbytte av behandlingen.

Lurer du på noe om ditt hårtap og behandling? Kontakt oss for å booke en konsultasjon.

Bestill konsultasjon

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon