Hårtransplantasjon – våre behandlingsmetoder

Forskjellige teknikker for å utføre hårtransplantasjon

Hårtap kan forårsakes av flere faktorer. Alder, stress, genetikk, altfor stramme frisyrer og medisinske tilstander som f.eks skjoldbrusk og en ubalanse av lave D-vitaminnivåer. Alle disse kan føre til uønsket hårtap. Dersom du starter på og opplever progressivt hårtap på grunn av genetikk og alder, er det to hovedprosedyser innen hårtransplantasjon som er tilgjengelig. Dette er FUE og FUT. Begge kan brukes til å gjennopprette hårbalansen ved skallethet.

 

Forskjellige typer av hårtransplantasjon

Både FUE og FUT er populære behandlingsmetoder innen hårtransplantasjon. Vi starter med å ta graft-follikler fra et donorsted, vanligvis fra bakhodet. Disse transplanteres til områdene med tynt hår. Det er viktig å ha sunt hår på donorstedet. Dette er fordi graftsene skal være levedyktige kandidater for en transplantasjon.
I noen tilfeller kan hårene komme fra skjegget eller brystet. Da foregår transplantasjonen ved hjelp av en spesialisert BHT-teknikk (kroppshårtransplantasjon).

Ved follikulær enhetstransplantasjon (FUT) tar vår lege en hudstrimmel fra hodebunnen og skiller den fra 500 til hele 2500 transplantater. Denne prosedyren kalles noen ganger for en STRIP bhandling (FUSS) og etterlater et fint lineært arr der donorvevet fjernes.

Utvinning av follikulær enhet (FUE) utføres med et spesialverktøy designet for å trekke ut individuelle donorfollikler, én og én om gangen. Fremgangsmåten er mer krevende enn FUT, men etterlater mindre synlig arrdannelse i form av små prikker som blir dekket av det gjenværende håret på donorstedet.

Under begge prosedyrene brukes en lokalbedøvelse på donor / mottakerstedet, og transplantater settes inn for å fullføre transplantasjonen.

Hvordan velge riktig prosedyre for meg?

Hvorvidt prosedyrene FUT eller FUE er riktig for deg, avhenger av type og omfang av hårtap. FUE er nesten alltid den beste teknikken, og det er den teknikken vi benytter oss mest av her på Skandinavisk Hårinstitutt. Det finnes også flere faktorer som gjør at vi i Skandinavisk Hårinstitutt foretrekker FUE-metoden for de fleste av våre pasienter.

 

Lite eller nesten usynlige arr etter inngrepet

FUT-metoden krever at du fjerner en stripe av hodebunnen som inneholder hårsekkene fra donorsteder. Dette kan da etterlate en fin linje med lineære arr.

Ved å bruke FUE-metoden trekker våre leger ut donorfollikler individuelt, noe som resulterer i små prikkarr. I de aller fleste tilfeller vil ikke arret vises, selv ved kort hårklipp. Vi i Skandinavisk Hårinstitutt ved hvordan hårplantasjon skal utføres riktig, og arrdannelse fra en FUE-behandling er minimal.

FUT kan i enkelte tilfeller anbefales til og brukes på kvinner som ikke trenger å bekymre seg for at det fine linjearret skal bli synlig etter hårtransplantasjonen. Her vil håret i de fleste tilfeller skjule arret.

FUE har også en raskere utvinning, siden det ikke er noen suturer under inngrepet.

Enklere sårtilheling

Gjenopprettingstid for FUE-metoden er generelt noe kortere enn for FUT-metoden. Det kreves ingen suturer for å lukke utvinningsstedene, og du kan være tilbake i normale aktiviteter i løpet kort tid etter inngrepet.

FUE-metoden har også en mindre ubehagelig restitusjonstid. Husk at det er viktig å følge alle postoperative instruksjoner fra legen for å få de aller beste resultatene. Den kortere helbredelsesperioden gjør FUE-metoden til et bedre valg, dersom du har en travel hverdag og ønsker å kunne komme tilbake i full sving så raskt som mulig.

 

Et mer naturlig utseende

Det vil alltid ta tid før du ser resultatene, uansett hvilken metode for hårtransplantasjon du velger. Dette er fordi donorhårene faller ut før gjenveksten starter. Når håret ditt begynner å vokse tilbake, bør imidlertid ikke det nye håret skilles fra de andre hårene rundt det. Dette er viktig for å få et mest mulig naturlig utseende etter hårtransplantasjonen.

Langsiktig resultat

FUE-transplantater skal kunne la håret vokse i lang tid, dersom ekstraksjonene og transplantasjonene håndteres riktig og ikke minst du tar godt vare på hår og hodebunn. Hvis områder av håret ditt tynnes ut over tid, kan FUE gjentas for å fylle disse tomrommene. Å bruke individuelle follikler, i stedet for en stripe, kan gi flere potensielle donorhår for fremtidige prosedyrer.

For å oppnå fordelene ved en FUE-hårtransplantasjon, må du alltid velge en erfaren lege. Hos Skandinavisk Hårinstiutt finner du erfarne eksperter innen FUE-metoden og hårtransplantasjon. Dr. Marwan Saifi og Dr. Emil George har erfaring med over 10 000 transplantasjoner siden 1995.

Husk at hårtransplantasjon er et inngrep og ikke alle kan få utført behandlingen.

Avtal en konsultasjonstime hos vår hudlege Dr. Martin Enger, så vil han gå vurdere best behandling for ditt utgangspunkt og behov.