Hårtransplantasjon i utlandet kan virke tiltalende for mange, gitt de lavere prisene og muligheten til å kombinere behandlingen med en ferie i varmere strøk.

Dette fenomenet, ofte referert til som medisinsk turisme, tiltrekker seg personer som søker kostnadseffektive løsninger for hårtransplantasjon og andre behandlinger.

Selv om det kan virke fristende å reise til utlandet for medisinske behandlinger eller operasjoner til lavere pris, anbefales det sterkt å være svært forsiktig med dette.

Hvorfor bør du ikke dra til et annet land for å ta hårtransplantasjon?

En av viktigste motargumentene til å ikke dra til et annet land for hårtransplantasjon er at ikke alle land har samme medisinske standarder og praksis som vi har her i Norge. 

Risikoene forbundet med språkbarrierer, varierende standarder for medisinsk kvalitet og omsorg, samt potensielle komplikasjoner etter prosedyren, kan langt overstige de økonomiske besparelsene med behandlinger utenlands. 

Det er viktig å huske på at helse og sikkerhet alltid bør prioriteres over kostnadsbesparelser. Derfor kan det ofte være en bedre beslutning å søke behandling innenfor et velregulert helsevesen i sitt eget land hvor man har bedre tilgang til oppfølging. 

Det er heller ikke alltid lett eller økonomisk gunstig å reise tilbake til landet der behandlingen ble utført hvis det oppstår komplikasjoner eller problemer med resultatene.

I tillegg kan ikke pasienter som reiser til utlandet være sikre på kvaliteten på tjenestene de mottar når det kommer til hårtransplantasjoner og andre inngrep.

Det finnes flere skrekkhistorier fra de som har operert eller gjennomført andre prosedyrer utenfor hjemlandet sitt. En 26 år gammel britisk pasient er blant dem som har møtt på problemer under sin utenlandsbehandling.

Person som sitter ved et vindu på en flyplass og venter.

En skrekkhistorie

I 2020 kunne man lese om britiske Luke Horsfield som satt igjen med et hode fullt av arr og skallede flekker etter en nylig utført hårtransplantasjonsprosedyre i Tyrkia. 

Etter å ha kjent på bekymring rundt hårlinjen valgte han å dra til utlandet for å få utført en hårtransplantasjon for halve prisen av det det ville koste i Storbritannia. Han brukte rundt 16 000 norske kroner for en billig 6 timers operasjon i Tyrkia.

Kortvarig lykke

Horsfields lykke med å få hårtransplantasjon varte ikke lenge. Flere måneder etter operasjonen, så han fortsatt ikke hårvekst i hodebunnen, og satt igjen med skallede flekker og stygge arr på hodet. Ifølge Luke snakket ikke legene på klinikken engelsk, og de fjernet også for mange follikulære enheter fra bakhodet under operasjonen.

Selv om nettstedet til klinikken lovte at pasienter med tynnende hår vil oppleve “effektive og tilfredsstillende resultater”, var dette absolutt ikke tilfelle for Luke

Han opererte i 2018 og fortalte en avis at han gjorde alt legene ba han om å gjøre som etterbehandling. “Men etter ca fire måneder så jeg bokstavelig talt ingen vekst, fortalte Horsfield etter behandlingen. Han ringte klinikken for å spørre hvorfor det ikke hadde vokst ut noen hår, men ble fortalt at dette var helt normalt. 

Etter ett år så han fortsatt lite resultater etter behandlingen. Han klagde til klinikken, som etter å først ha ignorert klagene, tilbød han en ny behandling til halv pris, og til slutt tilbakebetaling på omtrent en tredjedel av det han hadde betalt. 

På grunn av skaden som ble gjort i hodebunnen under transplantasjonen, sa Luke at arrene og de skallede flekkene måtte repareres av en annen klinikk. En ny behandling ville medføre store ekstrakostnader, og den billige behandlingen ble dessverre ikke så rimelig likevel.

En advarsel for andre pasienter som ønsker hårtransplantasjon «billig» i utlandet

Luke begynte å se tynnende hår i en alder av 21 år og trodde han hadde funnet mye med klinikken han besøkte i Tyrkia. Hans oppfordring er å gjøre nøye research av klinikkene og prosedyrene de tilbyr. Rett og slett oppfordrer han til å bruke en klinikk som har beviselige gode hårtransplantasjoner.

Hårlykke til slutt

Luke la ut en gjennomgang av sin behandling i Tyrkia, og ble etter dette kontaktet av en hårklinikk i Storbritannia som tilbød seg å reparere arrene og skallede flekker gratis. Denne behandlingen ga heldigvis positive resultater, og han hadde allerede lagt merke til tegn på vekst i hårfestet.

Vurderer du å ta hårtransplantasjon i utlandet? 

Dessverre er det mange som har gått i samme felle som Luke, og ikke fått håret de hadde håpet på. Vår anbefaling er å gjøre grundig research dersom du vurderer en hårtransplantasjon eller et annet medisinsk inngrep.

Det finnes klinikker i utlandet som er helt trygge å gå til og som kan gi deg et godt resultat. Men skal du velge en utenlandsk klinikk er det utrolig viktig at du kan forsikre deg om at klinikken kan gi deg resultatet du ønsker og at det er trygt å få utført behandling der.

Be om informasjon om legens utdanning og erfaring innen fagområdet, be om å få se før- og etterbilder av behandlinger de har gjort, og les deg opp på vurderinger fra andre pasienter. I tillegg er det vel så viktig å forsikre deg om hygiene, oppfølging, og refusjon hos behandlingsstedet. 

Her kan du lese våre tips til spørsmål du bør stille legen på konsultasjon

Mann som holder den ene hånden på håret og viser frem hår han har mistet med den andre hånden.

Skandinavisk Hårinstitutt – resultatgaranti

Hos oss i Skandinavisk Hårinstitutt har vi en egen garanti som gjør at dersom ikke 90 prosent av håret ditt vokser ut igjen, så vil du få en ny behandling kostnadsfritt. 

Her kan du se bilder før og etter behandlingene vi har utført. Du kan også se flere bilder på konsultasjonen. 

Bestill konsultasjon hos en trygg klinikk i Norge

Vi tilbyr hårtransplantasjon, skjeggtransplantasjon og øyenbrynstransplantasjon med de mest moderne teknikkene for å gi deg best mulig resultat. 

Hos Skandinavisk Hårinstitutt følger vi de strengeste prosedyrer slik at du som pasient skal få den beste behandlingen.

Bestill konsultasjon

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon