Hårtap – alopecia – er en vanlig lidelse som rammer menn, som regel midt i 30-årene. Det finnes mange myter om hva som forårsaker mannlig hårtap, en lidelse med gode utsikter for behandling. Det er viktig å skille myter fra fakta for å kunne tolke symptomene riktig.

Myte 1: Skallede menn har høyere nivåer av testosteron.
Testosteron er et hormon som relateres til mannlig virilitet. Dihydrotestosteron (DHT) tilskrives som komponenten for testosteronet som knyttes til mannlig hårtap, også kalt «male pattern baldness» på engelsk (MPB). Hårtap og skallethet er vanligvis knyttet til genene, og hårsekkene er følsomme overfor DHT. Dette forårsaker svakere hårstrå og gradvis skallethet.

Myte 2: Det er mødrenes skyld.
I mange år trodde man at MPB kom som et resultat av x-kromosomet fra mors side. Dette er en halvsannhet. Ifølge Dr. Dawn Davis ved Mayo Clinic i USA, er MPB noe som man arver fra mange gener, som kan komme fra begge sider av familien. Se egen artikkel om dette på våre sider.

Myte 3: Hårprodukter forårsaker hårtap.
Geleer, kremer og balsamer inneholder en rekke ingredienser. Dette har fått mange til å tro at jevnlig bruk av disse vi forårsake hårtap. Men sannheten er at hårprodukter ikke skader hårsekkene og kan godt brukes jevnlig.
Men det man skal være på vakt overfor er sjampoer med høyt innhold av sulfat, som tørker ut og skader hårsekkene.

Myte 4: En rekke grunner finnes for hårtap.
Det kan virke som en vanskelig oppgave å definere hva som er skyld i at man gradvis blir skallet, alt fra allergier til autoimmune sykdommer. Men dette er ikke tilfellet i de fleste tilfeller. Eksperter fra AMLH – American Hair Loss Association, tilskriver MPB – se over, som årsaken, i 95 prosent av tilfellene.

Myte 5: Stress forårsaker kronisk hårtap.
Stress skaper biologiske endringer i kroppen, som kan inkludere tidvis hårtap gjennom Telogen Effluivium. Men dette skjer ofte over kortere tid og reverseres ofte ved å fjerne kilden til stresset. Kronisk hårtap forårsakes av genetiske lidelser som MPB og autoimmune sykdommer, som ikke påvirkes av miljømessige faktorer.

– Å miste hår kan være en stressende opplevelse og kan redusere ditt selvbilde og selvtillit. Ta kontakt for en konsultasjon, om du tror at du kan lide av telogen effluvium eller Male Pattern Baldness, sier Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt.