Hårtap, eller androgen alopeci, er en vanlig tilstand som rammer menn, som regel midt i 30-årene. 

Det finnes mange myter om hva som forårsaker hårtap, men det er absolutt ikke alt som stemmer. Det er viktig å skille myter fra fakta for å kunne tolke symptomene riktig. Her kan du lese mer om kjente myter om hårtap. 

Myte 1: Skallede menn har høyere nivåer av testosteron

Mange tror at skallede menn har høyere nivåer av testosteron. Årsaken er at Dihydrotestosteron (DHT), som er en form for testosteron, knyttes til mannlig hårtap. Sammenhengen mellom hårtap og testosteron er mer kompleks enn som så, og til tross for at mengden DHT fører til at hårsekkene krymper, og svakere hårstrå, er det til syvende og sist hvor følsomme hårsekkene er for DHT som har betydning for om man mister håret eller ikke

Følsomheten avgjøres av genene dine, og ikke mengden testosteron. Det betyr at en person med færre mengder DHT og testosteron i kroppen kan ha større risiko for hårtap enn en person med høyere nivåer fordi hårsekkene hans er mer følsomme. 

Mor som holder barnet sitt på en strand.

Myte 2: Det er mødrenes gener som forårsaker hårtap

I mange år trodde man at hårtap kom som et resultat av x-kromosomet fra mors side. Dette stemmer ikke helt. Ifølge Dr. Dawn Davis ved Mayo Clinic i USA, arver man hårtap fra ulike gener som kan komme fra begge sider av familien.

Det må nemlig gener fra begge sider til for å selv få genet for hårtap. Selv om nøkkelgenet for hårtap kommer fra x-kromosomet, viser en studie at hele 63 ulike gener kan påvirke androgent hårtap. I tillegg er det kun 6 av disse som kommer fra X-kromosomet.

Det er viktig å huske at det heller ikke kun er gener som påvirker hårtap. Faktorer som medisiner, kosthold, livsstil og alder kan også påvirke hvorvidt du opplever å miste hår.

Les også: Hårtap hos menn og kvinner: spørsmål og svar 

Mann som sitter i skinnstol i klinikksuiten hos Skandinavisk Hårinstitutt.

Myte 3: Det er bare menn som mister håret med alderen 

Hårtap assosieres ofte med eldre menn. Det er en kjent misoppfatning at det kun er menn som opplever hårtap etter hvert som de blir eldre. Kvinner må også være forberedt på å bli tynnere i hårmanken etter hvert som årene går. Forskjellen er at menn gjerne får tydeligere hårtap enn kvinner. De kan for eksempel få dypere viker og blir skallet på toppen, mens kvinner blir tynnere i håret generelt. Som regel slipper kvinner derfor store skallede områder på hodet.

I tillegg er det viktig å huske på at alle mister litt hår hver dag, uavhengig av kjønn. Det kan også være  andre årsaker til at både kvinner og menn mister hår blant annet stress, hormonelle endringer, sykdommer og medisiner. 

Myte 4: Stress forårsaker kronisk hårtap

Stress skaper biologiske endringer i kroppen, som kan inkludere tidvis hårtap gjennom Telogen Effluivium. Dette er en form for hårtap som oppstår når mer hår enn normalt går inn i telogenfasen (hvilefasen i hårets vekstsyklus) samtidig. Når hvilefasen er over, faller håret ut, noe som fører til at man kan oppleve merkbar tynning av håret. 

Noen tror at stress kan føre til kronisk hårtap. Til tross for at tilstanden kalles kronisk når den pågår i over 6 måneder, er ikke dette tilfelle. Hårtap som følge av stress skjer gjerne over en kortere periode og kan reverseres om du fjerner kilden til stresset. Kronisk hårtap derimot, forårsakes av genetiske faktorer som androgen alopeci (hårtap som følge av gener og hormoner) og autoimmune sykdommer (sykdommer der immunsystemet angriper kroppens egne friske celler og vev). Disse tilstandene påvirkes ikke av miljømessige faktorer.

Les også: 7 tips til deg med tynt hår

Hva kan du gjøre når du mister håret?

Det kan med andre ord være mange årsaker til at du mister håret, og også ulike måter hårtapet bør håndteres på. Om hårtapet skyldes naturlige årsaker som androgen alopeci, finnes det behandlinger som gjør at håret kan komme tilbake, blant annet medisinske behandlinger og hårtransplantasjon. 

Hvis du mister håret og lurer på hva du bør gjøre, bør du i første omgang finne kilden til hårtapet. Deretter må du  vurdere ulike tiltak for å eventuelt behandle eller stoppe det på.

Hårtap kan i flere tilfeller være knyttet til livsstil. Ved å opprettholde en balansert og sunn livsstil kan du bidra til å forhindre eller redusere håravfall. Kostholdet ditt spiller blant annet en viktig rolle i hårhelsen. Sørg for å inkludere viktige næringsstoffer og vitaminer i kostholdet ditt. Dette kan bidra til å styrke håret og forhindre håravfall. 

I tillegg er det viktig å identifisere stresskilder i livet ditt og finne måter å håndtere dem på. Dette kan inkludere avslapningsteknikker som meditasjon, dyp pust og regelmessig fysisk aktivitet. 

Riktig hårpleie hjelper også for å opprettholde sunt hår. Unngå overdreven bruk av varmeverktøy som hårfønere og rettetenger, og bruk milde sjampoer og balsam tilpasset ditt hår og hodebunn.

Resepsjonen hos Skandinavisk Hårinstitutt.

Hvis du mister hår og lurer på hva som er årsaken, eller hva du bør gjøre, kan du ta kontakt med oss i Skandinavisk Hårinstitutt. 

– Å miste hår kan være en slitsom opplevelse og kan hos noen føre til redusert selvbilde og selvtillit. Ta gjerne kontakt med oss for en konsultasjon om du tror at du kan lide av hårsykdommer eller har kronisk hårtap som du ønsker å gjøre noe med, sier Dr. Emil George ved Skandinavisk Hårinstitutt.

Kontakt oss

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon