Langt lysebrunt hår.

Opplever du tynnere hår, eller generelt hårtap? Her har du 7 tips for at håret ditt skal bli både sunnere, men også se mer livlig ut. Med riktige grep kan du ta bedre vare på håret ditt.

Det er veldig vanlig å få tynnere hår – enten i perioder eller som en naturlig følge av aldring. Enkelte mister store mengder hår i løpet av kort tid, og det kan gå hardt utover selvfølelsen. 

Selv om håret i mange tilfeller vokser ut igjen, kan det føles skremmende at utseendet forandrer seg uten at man har noe kontroll over det selv. 

Håret er, og har alltid vært, en viktig del av identiteten vår, og når en del av det forsvinner, er det mange som prøver mye forskjellig for å forhindre hårtapet. Man kan ikke forandre på alderen eller genene sine, men det er enkelte grep du kan ta for å bremse hårtapet. Vi har derfor laget en liten liste over noen tips og livsstilsendringer du kan teste ut om har effekt på ditt hårtap.

1. Bruke produkter tilpasset tynnere hår

Sterke produkter som irriterer hårsekkene i hodebunnen kan forverre hårtapet. En sunn hodebunn gir gode vekstvilkår for sunt hår. Derfor er det viktig å vaske håret jevnlig med en mild sjampo og balsam som ikke irriterer hodebunnen. 

Tilfør proteiner og fukt

Velg hårprodukter som er spesielt formulert for tynnere hår eller håravfall, og som tilfører ekstra med proteiner og fukt. Disse produktene inneholder ingredienser som kan bidra til å styrke hårstråene og redusere hårtap.

Hår som styles med børste og hårføner samtidig.

2. Vær forsiktig med håret ditt

Når du børster håret, er det best å bruke fingrene når det er mulig. Å føne håret opp ned etter at du har brukt stylingprodukter, er et sikkert kort for å få mer volum. Hvis du børster igjennom håret for mye, kan resultatet bli flatt i stedet for luftig. 

Det kan også være skadelig for håret om det børstes for mye. Bruk fingrene først og hårbørsten mot slutten av stylingen. Det anbefales derfor å bruke en børste med myke børstehår og skånsom teknikk forsiktig når du børster.

Unngå hard styling

Unngå hard styling som kan skade håret ditt. Stramme frisyrer, bleking, farging og varmebehandling gjør at hårstråene blir slitte og brekker av. Dette kan gjøre at du mister mer hår enn vanlig, og at håret føles tynt. Bruk heller pleiende produkter som gir håret volum og fylde. 

Bruk varmebeskyttelse

En varmebeskyttende spray eller andre varmebeskyttende produkter skaper en barriere mellom håret ditt og det du utsetter håret ditt for. Når du utsetter håret ditt for varme kan dette fort tørke ut håret ditt. Dersom du bruker en varmebeskyttende spray hjelper produktet med å tilføre ekstra fuktighet til håret ditt, og kommer i tillegg til å hjelpe deg å oppnå frisyren du ønsker deg.

Hånd som holder såpebobler.

3. Bruk mindre balsam og bruk det riktig

Selv om balsam kan være en viktig del av hårrutinen for mange, kan det være lurt å unngå å bruke for mye balsam eller å bruke den på feil måte. Overdreven bruk av balsam kan faktisk føre til at håret ditt blir tyngre, flatt og livløst. Dette skyldes at balsam inneholder fuktighetsgivende ingredienser som kan veie håret ned og gjøre det vanskelig å style.

I tillegg kan balsam som ikke skylles godt ut av håret føre til at hårsekkene tetter seg, noe som kan hemme hårveksten og føre til at håret ser tynt og livløst ut. Påfør balsam fra midten av håret til endene og unngå å påføre det i nærheten av hodebunnen for å unngå at håret ser fett og tungt ut tidligere enn nødvendig.

Å bruke riktig mengde og type balsam kan bidra til å gi håret ditt den riktige mengden fuktighet og næring, og samtidig bevare volum og fylde.

4. Skap mer volum og fylde med hårutstyr

Hårruller, hårspenner, og hårbøyler kan alle bidra til å skape en mer fyldig frisyre. Bruk disse produktene forsiktig og unngå å stramme håret for mye.

Volumgivende hårmousse eller hårspray for tekstur

En hårmousse eller spray kan både bidra til å løfte hårrøttene fra hodebunnen, skape fylde i håret og gi hårstråene en grovere tekstur. Hårmousse skal gjerne påføres i nyvasket, fuktig hår for best effekt. Du kan la håret lufttørke, men det anbefales å føne det tørt med hårføner for en ekstra volumeboost. En teksturgivende hårspray skal gres ut med fingrene.

Mann som holder hendene foran ansiktet.

5. Stress kan forårsake hårtapet ditt

Stress kan påvirke kroppen på mange måter, og hårtap kan være en av dem. Når du opplever stress, produserer kroppen din hormonet kortisol, som kan ha en negativ innvirkning på hårveksten din. Høye nivåer av kortisol kan føre til at håret går inn i en hvilefase, kjent som den telogene fasen, tidligere enn vanlig.

Under denne fasen vil håret slutte å vokse og til slutt falle ut. Dette kan føre til en reduksjon i hårvekst og økt risiko for hårtap. Stress kan også påvirke blodsirkulasjonen i hodebunnen, noe som kan føre til at hårsekkene ikke får nok næring til å vokse og trives.

Å redusere stressnivået ditt gjennom avslapningsteknikker og stressmestring kan bidra til å bevare helsen til håret ditt og redusere risikoen for hårtap. Det anbefales å redusere stressnivået ved å delta i avslapningsøvelser, trening, meditasjon, eller andre teknikker som fungerer for deg.

6. Spis sunt og variér ditt kosthold

Spiser du sunt og variert, og får dekket næringsstoffbehovet ditt til det fulle, har du gjort alt du kan for å gi håret ditt optimale vekstvilkår. Et balansert kosthold som inneholder protein, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer er viktig for å opprettholde et sunt hår. Spis mat som er rik på omega-3-fettsyrer, jern, sink, biotin og vitamin D.

Hvis man går på dietter, er underernært eller har et veldig mangelfullt kosthold, kan man begynne å miste litt mer hår enn vanlig. Som med alle andre av kroppens funksjoner, trenger hårsekkene et sunt og variert kosthold for å produsere sunne hårstrå.

Det er ingen mirakelkur, men det skal være sikkert og visst at det finnes ingen sjampo i verden som kan hjelpe deg med slapt, tørt hår dersom du ikke får i deg de næringsstoffene kroppen trenger, drikker nok, er i bevegelse og holder deg unna røyken.

7. Stump røyken

Det er ikke mye positivt å si om tobakk, og forskning har vist at arvelig hårtap fremskyndes av røyking. Det er også funnet en sammenheng mellom hvor tidlig man får grått hår og om man røyker eller ei – så hvis du vil ha ungt og sunt hår så lenge som mulig, så unngå røykingen.

Husk at det er normalt å miste noe hår hver dag, men hvis du opplever unormalt hårtap, bør du oppsøke legen din for å utelukke underliggende medisinske tilstander.

Lege viser en mannlig pasient et bilde av håret hans på en datamaskin.

Varige resultater med hårtransplantasjon

Dersom du har begynt å miste håret og det ikke kommer tilbake igjen, kan det hende at hårtransplantasjon kan være aktuelt for deg. Hårtransplantasjon er en prosedyre der hårsekker fra områder av hodebunnen med høy hårvekst blir transplantert til områder med mindre hårvekst eller skallethet.

Før du bestemmer deg for å gjennomgå en hårtransplantasjon, er det viktig å konsultere med en kvalifisert og erfaren lege som kan gi deg en grundig vurdering av ditt hår og hodebunn. Legen vil også diskutere forventet resultat, kostnader og risikoer.

Skandinavisk Hårinstitutt er den klinikken i landet med leger som har lengst erfaring innen hårtransplantasjon. Våre hårleger har utført mer enn 12.000 hårtransplantasjoner, og har jobbet i bransjen siden 1995.

Vi tilbyr også medisinsk behandling av hårtap. Ta kontakt med oss for å bestille en konsultasjon og få vite hvilken behandling som passer deg best. 

Tynt hår og håravfall – hva kan være årsaken?

De fleste opplever å miste mer hår enn normalt en eller annen gang i løpet av livet. Den vanligste årsaken til hårtapet er arvelig hårtap (androgen alopeci). Dette rammer de aller fleste menn før eller siden. 

Hårtap hos kvinner og menn

Mange kvinner opplever også hårtap med alderen, men hos kvinner er hårtapet ofte mer diffust. Hos menn begynner ofte hårtapet med at de får mer fremtredende viker og utvikler måne. Kvinner kan oppleve at hele håret generelt blir tynnere eller at de får tynnere hår på toppen av hodet. Dette skjer som regel etter overgangsalderen.

Sett bort i fra aldring og gener, kan hårtapet også komme av andre grunner: 

  • Lange perioder med stress.
  • I forbindelse med fødsel og amming.
  • Sykdom i hodebunnen.
  • Sykdommen alopecia areata.
  • Mangelfullt kosthold eller spiseforstyrrelse.
  • Som følge av slanking eller dietter.
  • På grunn av lavt stoffskifte.

Les også: Hårtap kvinner

Vurderer du hårtransplantasjon?

Dersom du har begynt å miste håret og det ikke kommer til å vokse ut igjen, kan det hende at en hårtransplantasjon er en god løsning for deg. Hvis du vurderer å ta hårtransplantasjon, er det viktig at du velger en erfaren hårlege som gir deg et best mulig resultat. 

Skandinavisk Hårinstitutt er spesialister på hårtransplantasjon, og har lang erfaring innen fagfeltet. Dette gjør at du kan være sikker på at du får et resultat som overgår dine forventninger. 

Våre hårleger har også kompetanse med å korrigere mindre vellykkede hårtransplantasjoner som har blitt utført på andre klinikker. 

Lokalet til klinikken i Kirkeveien i Oslo. Store vinduer og hvit bygg.

Velkommen til Skandinavisk Hårinstitutt!

Skandinavisk Hårinstitutt holder til i flotte og komfortable omgivelser på Frogner i Oslo. Våre lokaler er tilrettelagt for at du skal føle deg avslappet og uthvilt før behandlingen. 

Vi har en hyggelig suite hvor du kan sove ut før behandlingsdagen, og to parkeringsplasser utenfor klinikken som du kan benytte deg av. 

Dersom du har spørsmål angående en av våre behandlinger eller lurer på om en hårtransplantasjon er noe for deg, så ta kontakt med oss i dag. 

Ved å bestille en konsultasjon hos oss, kan du få mer informasjon og finne ut om du egner deg for en hårtransplantasjon. Vi svarer gjerne på spørsmålene du måtte ha.