Bakhode av dame med mørkt hår.

Hårtap kan skyldes flere ulike årsaker. Mister du mye hår? Her kan du lese om noen av årsakene til at vi mister hår og hva du kan gjøre dersom dette oppstår.

Visste du at det er helt normalt å miste hår? Vi mister normalt mellom 30 og 150 hårstrå daglig, og skyldes hårets vekstsyklus. Mengden varierer naturligvis noe, og påvirkes for eksempel av rutiner for vask og børsting av håret. 

Håret vokser i sykluser

For å forstå hvorfor vi mister håret, kan det være en fordel å vite mer om hvordan håret vokser. Hårets vekstsyklus kan deles inn i tre faser: 

  1. Anagen fase: vekstfasen, som varer fra 3 til 8 år (håret vokser omtrent 1 cm i måneden). 
  2. Katagen fase: overgangsfase mellom vekstfase og hvilefase (hårveksten stopper).
  3. Telogen fase: hvilefase, der gammelt hår faller ut. Denne fasen varer i omtrent 100 dager, og ny vekstfase begynner etter dette. 

Basert på hårets vekstsyklus er det ikke uvanlig at vi mister litt hår hver dag. Om du merker at hårtapet er større enn normalt, kan det være ulike faktorer som forårsaker dette. Hvis du er usikker eller lurer på noe, kan du oppsøke lege for å undersøke håravfallet. 

Dame som fjerner hår fra hårbørste.

Hva kan føre til at du mister hår? 

Det er som nevnt flere ting som kan føre til hårtap. Først og fremst er det den normale vekstsyklusen til håret som gjør at vi mister litt hår hver dag, i tillegg er det andre faktorer som sykdom, stress, hormoner med mer, som kan påvirke hårtapet. I en artikkel fra NRK står det at både arv, aldring og overgangsalder er vanlige årsaker til hårtap, men at både psykiske påkjenninger, kosthold, sykdom og styling av håret også kan påvirke hårtapet. 

Hårtap hos menn

Man kan skille mellom arvelig hårtap og hårtap som ikke er relatert til aldring og arv. Arvelig hårtap (også kalt androgen alopesi) skjer gradvis over tid, og er noe som rammer de fleste menn før eller senere i livet. Dette skjer fordi hårsekkene i hodebunnen er under påvirkning av såkalte androgene hormoner. 

Hårtap hos kvinner

Hårtap hos kvinner er også vanlig, men dette skjer gjerne senere i livet enn hos menn. Det skal sies at det også er helt normalt for kvinner å miste hår hver dag. 

I enkelte perioder kan man oppleve å miste mer hår enn dette, og at hårtapet skjer plutselig. Dette kan blant annet skyldes: 

  • Langvarig stress
  • Etter fødsel
  • Sykdommen alopecia areata
  • Mangelfullt kosthold
  • Spiseforstyrrelser
  • Kjemisk behandling 
  • Styling og stramme frisyrer

Hvis du opplever å miste mye hår på kort tid, kan det være lurt å oppsøke lege. 

Hva kan jeg gjøre hvis jeg mister mye hår? 

Å miste litt eller store deler av håret kan ofte være en stor påkjenning både for kvinner og menn, enten det skjer plutselig eller med alderen. 

Miste hår på grunn av alopecia areata

Hvis man for eksempel lider av den autoimmune sykdommen alopecia areata, mister man små flekker med hår. Hårtapet kan enten være mildt eller omfattende. 

Hvis hårtapet er mildt, er det stor sjanse for at håret vokser ut igjen. Når det vokser ut vil det ofte være lysere og tynnere enn resten av håret, men etter hvert vil håret få tilbake sin vanlige farge og tykkelse. 

Miste hår på grunn av aldring

Hvis hårtapet skjer på grunn av aldring, vokser det derimot ikke ut igjen.

Er det mulig å få håret tilbake?

Det er flere måter å behandle hårtap på. Hårtap kan for eksempel behandles med medikamenter. Andre behandlingsmetoder mot hårtap kan være laserterapi, endring i kosthold og livsstil og hårtransplantasjon. For å finne rett behandling kan det være lurt å oppsøke lege. 

Hos Skandinavisk Hårinstitutt har vi en egen hudlege som vurderer hvilke behandlingsmetoder som kan egne seg for pasientene våre. Her avklarer vi for eksempel om du er egnet for å ta hårtransplantasjon eller ikke. 

Hårtransplantasjon som behandling

Det finnes en rekke forskjellige behandlinger mot hårtap, men hårtransplantasjon er den eneste metoden som gir deg ditt eget hår tilbake permanent. 

Vi benytter oss av de mest avanserte og moderne metodene innen hårtransplantasjon, nemlig FUE (Follicular Unit Excision) og FUT (Follicular Unit Transplantation). 

Mann som sjekker vikene i speilet.

Forebyggende tiltak mot håravfall

Man kan ikke påvirke sine egne gener, men det er enkelte råd man kan prøve å følge dersom man ikke vil miste mer hår enn normalt. 

Akkurat som med de andre delene av helsen og utseendet, kan kostholdet ditt påvirke hårveksten din. Pass på å få i deg nok vitaminer og mineraler gjennom et normalt, sunt kosthold. Ekstrem slanking og vitaminmangel kan gi mer håravfall. 

Sørg for at du bruker produkter som er skånsomme mot hår og hodebunn og unngå kjemiske behandlinger som skader håret. Forskning har også vist at man bør holde seg helt unna røyk – røyking fremskynder arvelig hårtap.

Hårtap kort oppsummert

Å miste håret er en del av livssyklusen vår, i tillegg til at andre faktorer kan påvirke håravfallet. Om du mister mer hår enn det som er normalt finnes det ulike behandlinger som kan gjøre at du får håret tilbake, men hårtransplantasjon er den eneste permanente løsningen. Det kan være fordelaktig å oppsøke lege for å få avklart årsak til hårtapet og sikre at håravfallet behandles på riktig måte. Det er også mulig å gjøre tiltak for å forebygge hårtap. 

Lurer du på noe om hårtap og hårtransplantasjon? 

Hvis du lurer på noe om håravfall eller hårtransplantasjon kan du ta kontakt med oss i Skandinavisk Hårinstitutt. Vi svarer mer enn gjerne på spørsmålene du måtte ha. Du kan også bestille en uforpliktende konsultasjon dersom du ønsker å finne ut hvilken behandling mot hårtap som kan passe deg.