Hårtap kan skyldes flere grunner. Her kan du lese om noen av årsakene til at vi mister hår og hva du kan gjøre dersom du opplever hårtap.

Visste du at det er helt normalt å miste hår? Vi mister mellom 30 og 150 hårstrå daglig, og det skyldes hårets vekstsyklus. Mengden varierer naturligvis noe, og påvirkes for eksempel av rutiner for vask og børsting av håret.

Håret vokser i sykluser

For å forstå hvorfor vi mister håret, kan det være en fordel å vite mer om hvordan håret vokser. Hårets vekstsyklus kan deles inn i tre faser: 

 1. Anagen fase: vekstfasen, som varer fra 3 til 8 år (håret vokser omtrent 1 cm i måneden). 
 2. Katagen fase: overgangsfase mellom vekstfase og hvilefase (hårveksten stopper).
 3. Telogen fase: hvilefase, der gammelt hår faller ut. Denne fasen varer i omtrent 100 dager, eller litt over 3 måneder. Ny vekstfase begynner etter dette.

Basert på hårets vekstsyklus er det ikke uvanlig at vi mister litt hår hver dag. Om du merker at hårtapet er større enn normalt, kan det være ulike faktorer som forårsaker dette. Hvis du er usikker eller lurer på noe, kan du oppsøke lege for å undersøke håravfallet. 

Dame som fjerner hår fra hårbørste.

Hva kan føre til at du mister hår? 

Det er som nevnt flere ting som kan føre til hårtap. Først og fremst sørger den normale vekstsyklusen til håret for at vi mister litt hår hver dag. Andre vanlige årsaker til hårtap er arv, aldring og overgangsalder. Disse får vi gjort lite med.

Faktorer som vi til en viss grad kan styre er sykdom, stress og hormoner, i tillegg til styling og hverdagslig slitasje på håret.

Mann som sjekker vikene i speilet.

Hårtap hos menn

Vi skiller gjerne mellom arvelig hårtap og hårtap som ikke er relatert til aldring og arv. Arvelig hårtap (også kalt androgen alopesi) skjer gradvis over tid, og er noe som rammer de fleste menn før eller senere i livet. Dette skjer fordi hårsekkene i hodebunnen er under påvirkning av såkalte androgene hormoner. 

Hårtap hos kvinner

Hårtap hos kvinner er også vanlig, men dette skjer gjerne senere i livet enn hos menn. Det skal sies at det også er helt normalt for kvinner å miste hår hver dag.

I enkelte perioder kan man oppleve å miste mer hår enn det som er normalt, og at hårtapet skjer plutselig. Økt eller unormalt håravfall kan blant annet skyldes:

 • Langvarig stress
 • Psykisk påkjenning
 • Fødsel
 • Sykdommen alopecia areata
 • Mangelfullt kosthold
 • Spiseforstyrrelser
 • Kjemisk behandling 
 • Styling og stramme frisyrer

Hvis du opplever å miste mye hår på kort tid, kan det være lurt å oppsøke lege.

Les mer om årsaker til hårtap her

Alopecia areata

Dersom man for eksempel lider av den autoimmune sykdommen alopecia areata, mister man små flekker med hår på hodet. Hårtapet kan enten være mildt eller omfattende. 

Hvis hårtapet er mildt, er det stor sjanse for at håret vokser ut igjen. Når det vokser ut vil det ofte være lysere og tynnere enn resten av håret, men etter hvert vil håret få tilbake sin vanlige farge og tykkelse. 

Miste hår på grunn av aldring

Hvis hårtapet skjer på grunn av aldring, vokser det derimot ikke ut igjen. Dette er en del av at kroppen eldes, og er i utgangspunktet ikke reverserbart. Likevel kan hårtransplantasjon bidra til å gi hårvekst til områder på hodet der håret har sluttet å vokse. 

Lege viser tidligere operasjoner til ny pasient.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg mister mye hår? 

Å miste håret kan ofte være en stor påkjenning, både for kvinner og menn, enten det skjer plutselig eller med alderen. Da er det også forståelig at det er ønskelig å gjøre noe med hårtapet. Hvilken behandling som er best, og om du kan gjøre noe med håravfallet, avhenger av årsaken til hvorfor du mister hår.

Hårtap kan for eksempel behandles med medikamenter. Andre behandlingsmetoder mot hårtap kan være laserterapi, endring i kosthold og livsstil, og hårtransplantasjon. For å finne rett behandling kan det være lurt å oppsøke lege. 

Hos Skandinavisk Hårinstitutt møter du erfarne leger som undersøker håret ditt, og vurderer hvilken behandling du eventuelt kan ta. Her avklarer vi for eksempel om du er egnet for å ta hårtransplantasjon eller ikke. 

Hudlege viser sin pasient et bilde av håret hans på en datamaskin.

Hårtransplantasjon som behandling

Det finnes en rekke forskjellige behandlinger mot hårtap, men hårtransplantasjon er den eneste metoden som gir deg ditt eget hår tilbake permanent. 

Vi benytter oss av de mest avanserte og moderne metodene innen hårtransplantasjon, nemlig FUE (Follicular Unit Excision) og FUT (Follicular Unit Transplantation). 

Måling av hodebunn til pasient med linjal.

Forebyggende tiltak mot håravfall

Man kan ikke påvirke egne gener, men man kan følge enkelte råd for å unngå å miste mer hår enn normalt. 

 • Vær bevisst på kostholdet og få i deg de næringsstoffene kroppen trenger. 
 • Unngå ekstrem slanking.
 • Bruk produkter som er skånsomme mot hår og hodebunn.
 • Unngå kjemiske behandlinger.
 • Unngå røyking.

Kostholdet ditt kan påvirke hårveksten din, på lik linje med helse og utseende. Pass på å få i deg nok vitaminer og mineraler gjennom et normalt og sunt kosthold. Ekstrem slanking og vitaminmangel kan gi mer håravfall. 

Sørg for at du bruker produkter som er skånsomme mot hår og hodebunn og unngå kjemiske behandlinger som skader håret. Forskning har også vist at man bør holde seg helt unna røyk – røyking fremskynder arvelig hårtap.

Her kan du lese våre tips til deg med tynt hår

Lege og pasient står utenfor behandlingsrom 2 hos Skandinavisk Hårinstitutt.

Hårtap kort oppsummert

Å miste håret er en del av livssyklusen vår, i tillegg til at andre faktorer kan påvirke håravfallet. Om du mister mer hår enn det som er normalt finnes ulike behandlinger som kan gjøre at du får håret tilbake, men hårtransplantasjon er den eneste permanente løsningen.

Det kan være viktig å oppsøke lege for å få avklart årsaken til hårtapet og sikre at håravfallet behandles på riktig måte. Det er også mulig å gjøre tiltak for å forebygge hårtap.

Lurer du på noe om hårtap og hårtransplantasjon? 

Hvis du lurer på noe om håravfall eller hårtransplantasjon, kan du ta kontakt med oss i Skandinavisk Hårinstitutt. Vi svarer mer enn gjerne på spørsmålene du måtte ha. 

Du kan også bestille en uforpliktende konsultasjon dersom du ønsker å finne ut hvilken behandling mot hårtap som kan passe deg. 

Book konsultasjon

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon