Håravfall er i de fleste tilfeller helt normalt, og kan komme av mange forskjellige årsaker. Her kan du lese om årsakene og hvilke behandlinger som fungerer.

Hva er håravfall?

Det er helt normalt å miste hår – faktisk mister mennesker gjennomsnittlig rundt 100 hårstrå om dagen. Men dersom du plutselig begynner å miste mye hår eller blir mer og mer skallet, kan det være konkrete grunner til hårtapet. Håravfallet kan for eksempel skyldes alder, sykdom, psykiske påkjenninger eller kjemiske behandlinger.

Bestill en konsultasjon hos oss i Skandinavisk Hårinstitutt i dag. Vi kan finne ut hva som er årsaken og hvilke løsninger som passer for deg.

Aldersbetinget håravfall

Både kvinner og menn kan oppleve håravfall som følge av alder. Nedenfor kan du lese mer om hva dette kan komme av. 

Mannlig pasient som ser seg i speilet.

Hårtap hos menn

Den vanligste formen for hårtap er androgen alopeci, altså arvelig og aldersbetinget hårtap hos menn. De aller fleste menn vil oppleve denne formen for hårtap før eller senere i livet. For enkelte begynner hårtapet så tidlig som i starten av 20-årene, mens andre beholder alt håret til langt ut i 40-årene. 

Hårtapet kommer av det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT), som får hårsekkene til å krympe over tid. 

Kvinne sjekker hårtap.

Hårtap hos kvinner

Kvinner kan også miste hår med alderen, men dette skjer oftere i forbindelse med fødsel eller overgangsalder. Hos menn er hårtapet mer forutsigbart enn hos kvinner. Hårtapet starter gjerne med at man får mer synlige viker, og til slutt utvikler man måne.

Hos kvinner er hårtapet mer diffust. Noen får generelt tynnere hår over hele hodet, mens andre mister hår på toppen av hodet.

Les mer: Hårtap kvinner 

Andre årsaker til hårtap 

Hårtap og håravfall kan også komme av mindre åpenbare årsaker: 

  • Sykdommen alopecia areata (flekkvis hårtap) 
  • Langvarig stress
  • Psykiske påkjenninger
  • Underernæring eller slankekurer
  • Overdreven styling av hår
  • Kjemiske behandlinger
  • Jernmangel
  • Stoffskifteproblemer

Hvis du har mistet hår som følge av stress, underernæring eller lignende, vil håret mest sannsynlig vokse ut igjen. Det kan uansett være lurt å finne ut hva som er årsaken til ditt hårtap. Ta kontakt med oss dersom du vil ha en uforpliktende konsultasjon om din situasjon. 

Vi kan utføre en trikologisk undersøkelse av ditt hår og hodebunn for å finne årsaken til hvorfor du har begynt å miste hår og om det er en behandling som kan gi deg håret tilbake.

Resepsjonen og venterommet på klinikken med grønne sofaer. En mann som venter på sin tur og drikker kaffe.

Hva kan jeg gjøre for å forebygge håravfall?

Hvis du har begynt å miste håret som følge av aldring, er det mulig å bremse hårtapet med medisinsk behandling (tabletter eller lokalbehandling). Dette bør man imidlertid begynne med på et tidlig stadium av hårtapet, og for at hårtapet ikke skal begynne igjen, må man fortsette på behandlingen. 

De siste årene har det dukket opp en rekke hårprodukter og kosttilskudd som hevder at de kan gi deg mer hårvekst, men det er lite dokumentasjon på at disse virker. Hvis du merker at håret blir tynnere og at du mister mer hår enn til vanlig, kan det være lurt å ta en tur til legen for å undersøke om du mangler noen viktige vitaminer og mineraler. Mangel på jern kan for eksempel gi håravfall. 

Et sunt og variert kosthold bidrar blant annet til å fremme god hårvekst. Det er også viktig å prøve og stresse ned og unngå for mye sterk farging, bleking og varmebehandling av håret. 

Slik kan vi hjelpe deg med håravfall

Hos Skandinavisk Hårinstitutt møter du noen av landets mest erfarne spesialister innen behandling av hårtap. Vi har utført flere tusen hårtransplantasjoner, og har lang erfaring med å behandle hårtap. Vi tilbyr også medisinsk behandling. For å finne ut hvilken av disse behandlingene som passer for deg, så ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. 

Ulike behandlinger mot hårtap

Nedenfor kan du lese mer om de ulike behandlingene vi tilbyr i forbindelse med håravfall.

Medisinsk behandling

Hårtap kan behandles med lokalbehandling i hodebunnen eller med tablettbehandling. Dette bremser i mange tilfeller hårtapet og en del opplever mer hårvekst. Mange foretrekker å prøve medisinsk behandling fordi det er det minst inngripende alternativet, men ulempen er at man må fortsette behandlingen uten pauser for at effekten skal vedvare. 

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er den eneste helt permanente løsningen mot hårtap. Vi benytter oss av de mest avanserte og moderne metodene innen hårtransplantasjon i dag, FUE (Follicular Unit Excision) og FUT (Follicular Unit Transplantation). 

Hvilken av disse som eventuelt passer deg best, kan vi finne ut av på en konsultasjon. I de aller fleste tilfellene benytter vi oss av FUE. Denne metoden gir minst synlige arr, kort legningstid og lite ubehag i etterkant av behandlingen. 

Les mer om begge behandlingsmetodene her.

Velkommen til Skandinavisk Hårinstitutt!

Skandinavisk Hårinstitutt holder til i hyggelige og sentrale omgivelser på Frogner i Oslo. Hos oss møter du noen av landets fremste leger innen behandling av hårtap, og du kan være sikker på at du er i trygge hender. Vi er opptatt av å gi deg ærlig informasjon og god oppfølging både før, under og etter behandlingen. 

Vi har spesialisert oss på hår- og skjeggtransplantasjon, men tilbyr også medisinsk behandling av hårtap. Hvilken behandling som egner seg for deg finner vi ut på konsultasjon. 

Konsultasjonen er helt uforpliktende, og du kan stille alle spørsmålene du måtte ha rundt din situasjon. 

Hvis du har noen spørsmål angående en av våre behandlinger, så ta gjerne kontakt med oss eller bestill en uforpliktende konsultasjon hos oss i dag. Vi gleder oss til å høre fra deg! 

Bestill konsultasjon

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon