Ta kontakt med oss

Få håret tilbake med moderne behandlingsmetoder innen hårtransplantasjon.

Bestill gratis konsultasjon

Hvorfor er hårtap så skamfullt?

Hårkirurg viser bilde av pasienten sitt hår. Pasient ser på pc skjermen.

De aller fleste menn mister håret på et eller annet tidspunkt, så hvorfor er hårtap så sårt? Det er det flere grunner til.

De fleste skallede menn husker dagen de oppdaget at de begynte å miste håret. Enten det var noen andre som påpekte det eller om de selv merket det, kan det å miste håret være en stor påkjenning. 

En rekke studier har bekreftet hvor kraftig innvirkning hårtap kan ha på selvbildet. En studie utført av International Journal of Trichology i 2019 kom frem til at hårtap påvirker livskvaliteten betydelig, og spesielt hos unge menn. 

Menn som tidligere ikke har brydd seg så mye om utseendet, kan plutselig bli veldig selvbevisste. Mange begynner å gå med caps eller lue hver dag. Andre barberer like så godt av det lille som er igjen å spore av hår. Uansett er det ingen tvil om at hår er en svært viktig del av identiteten vår.

– Forbindes med alderdom og svakhet

Hårtap hos menn begynner som regel i 30-50 årsalderen. Hårtapet begynner ofte med at man får mer fremtredende viker og tynnere hår på toppen av hodet. Etter hvert er det mange som utvikler måne, før alt håret til slutt forsvinner. 

Hos fem prosent norske menn begynner hårtapet allerede før 20-årsalderen. Kvinner kan også oppleve hårtap, men dette skjer gjerne senere i livet enn hos menn. Det er både kulturelle og psykologiske årsaker til at hårtap påvirker oss så sterkt. 

Psykolog Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo forsker på kroppsbilde og kroppsidealer. Hun forklarte til Aftenposten at samfunnets fokus på ungdommelighet har mye av skylden. 

– Hårtap hos menn er et følsomt tema fordi det blir forbundet med alderdom og svakhet (…) Vi setter ungdom høyt i vårt samfunn, og tiltak for å begrense effekten av aldring er blitt mer og mer vanlig, sa Kvalem. 

Status og selvfølelse

Psykolog Zemir Popovac hos Favne Psykologbistand har tidligere uttalt seg om skammen rundt hårtap i en artikkel i Klikk.no. 

– Håret vårt er sterkt knyttet til status, selvfølelse og identitet. Derfor kan det bli smertefullt å miste det. En følelse av skam kan oppstå, derav også begrepet skamklipt, sa han.

Når dette er sagt, er det mange som overhodet ikke bryr seg om hårtapet, og lar naturen gå sin gang. En studie utført av forskere ved University of Pennsylvania viste til og med at skallede menn ble oppfattet som mer attraktive og dominante enn menn med hår. 

Dette gjelder sannsynligvis mest hvis man klarer å «eie» sitt nye utseende og ikke prøver å skjule hårtapet. 

Vi kan hjelpe deg med å få håret tilbake

Hvis du har begynt å bli tynn i håret og ønsker å gjør noe med det, finnes det heldigvis flere løsninger. Skandinavisk Hårinstitutt tilbyr både hårtransplantasjon, injeksjonsbehandling og medisinsk behandling mot hårtap. 

Hos oss møter du Norges mest erfarne spesialister innenfor hårtransplantasjoner. Vi har gjennomført mer enn 10.000 hårtransplantasjoner siden 1995 – mer enn noen andre leger i landet. 

Ta kontakt med oss dersom du lurer på årsaken til ditt hårtap og hvilken behandling som eventuelt passer for deg. Den første konsultasjonen utføres av vår hudlege, og er helt uforpliktende.