De aller fleste menn mister håret på et eller annet tidspunkt, så hvorfor er hårtap så skamfullt? Det er det flere grunner til, og det kan du lese mer om her. 

De fleste skallede menn husker dagen de oppdaget at de begynte å miste håret. Uansett om  det var noen som påpekte det eller det var en selv som merket det, kan det å miste håret være en stor påkjenning.

Flere studier har bekreftet hvor kraftig innvirkning hårtap kan ha på selvbildet. En studie utført av International Journal of Trichology i 2019 kom frem til at hårtap påvirker livskvaliteten betydelig, og spesielt hos unge menn.

Menn som tidligere ikke har brydd seg så mye om utseendet, kan plutselig bli veldig selvbevisste. Mange begynner å gå med caps eller lue. Andre barberer av det lille som er igjen av hår. Uansett er det ingen tvil om at hår er en svært viktig del av identiteten vår.

– Forbindes med alderdom og svakhet

Hårtap hos menn begynner som regel i 30-50 årsalderen. Hårtapet begynner ofte med at man får mer fremtredende viker og tynnere hår på toppen av hodet. Etter hvert er det mange som utvikler måne, før alt håret til slutt forsvinner.

For fem prosent av norske menn begynner hårtapet allerede før 20-årsalderen. Kvinner kan også oppleve hårtap, men dette skjer gjerne senere i livet enn hos menn. Det er både kulturelle og psykologiske årsaker til at hårtap påvirker oss så sterkt.

Psykolog Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo forsker på kroppsbilde og kroppsidealer. Hun forklarte til Aftenposten at samfunnets fokus på ungdommelighet har mye av skylden.

– Hårtap hos menn er et følsomt tema fordi det blir forbundet med alderdom og svakhet (…) Vi setter ungdom høyt i vårt samfunn, og tiltak for å begrense effekten av aldring er blitt mer og mer vanlig, sa Kvalem.

Status og selvfølelse

Psykolog Zemir Popovac hos Favne Psykologbistand har tidligere uttalt seg om skammen rundt hårtap i en artikkel i Klikk.no.

– Håret vårt er sterkt knyttet til status, selvfølelse og identitet. Derfor kan det bli smertefullt å miste det. En følelse av skam kan oppstå, derav også begrepet skamklipt, sa han.

Når dette er sagt, er det mange som overhodet ikke bryr seg om hårtapet, og lar naturen gå sin gang. En studie utført av forskere ved University of Pennsylvania viste til og med at skallede menn ble oppfattet som mer attraktive og dominante enn menn med hår.

Dette gjelder sannsynligvis mest hvis man klarer å «eie» sitt nye utseende og ikke prøver å skjule hårtapet.

Konsultasjon.

Forståelse for at ikke alle er like komfortable med hårtapet

Hos Skandinavisk Hårinstitutt kommer både kvinner og menn som ønsker å gjøre noe med hårtapet. Årsaken til at de har mistet hår eller har tynt hår varierer, men det er gjennomgående at hårtapet påvirker hvordan de føler seg. Emil, som driver klinikken og er spesialist innen hårtransplantasjon forteller hva som motiverer dem til å jobbe med hårgjenoppretting:

– Jobben vår er å hjelpe våre klienter med å bli mer komfortable og sikre i seg selv. Vårt mål er at ingen skal måtte se seg i speilet og bekymre seg for hårtap eller tynt hår eller skjegg.

Vi hjelper deg med å få håret tilbake

Hvis du har begynt å bli tynn i håret og ønsker å gjøre noe med det, finnes det flere mulige behandlinger. Skandinavisk Hårinstitutt tilbyr både hårtransplantasjon og medisinsk behandling mot hårtap.

Hos oss møter du noen av Norges mest erfarne spesialister innenfor hårtransplantasjoner. Vi har gjennomført flere tusen hårtransplantasjoner og tilbyr både FUE og FUT-behandling.

Ta kontakt med oss dersom du lurer på hva årsaken til ditt hårtap er, og hvilken behandling som eventuelt passer for deg. Konsultasjonen er uforpliktende.

Bestill konsultasjon

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon