I Norge er antallet diabetikere rett under 400.000 og tallet er omtrent doblet siden 2000, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Diabetes er en sykdom som også påvirker andre deler av helsen og dette inkluderer dessverre også hårtap.

For det først fører store endringer i blodsukkernivået til skade på blodkar, organer og vevet. Når blodtilførselen reduseres, påvirker dette hårets livssyklus negativt.

Hårets naturlige livssyklus innebærer allerede hårtap. Når håret kommer inn i sin siste livsfase, kjent som telogen fase, eller «hvilene» fase, så faller håret ut. Og med så mange variabler som kan påvirke blodsukkeret, som stress, høyt blodsukker, hormoner og annet, så har diabetes en tydelig negativ påvirkning på hårets livssyklus.

Diabetes påfører kroppen ekstra stress og over lang tid kan dette føre til hårtap. Jernmangel og insulinresistanse har også en effekt på håret.

For noen kan diabetes-relatert hårtap reverseres og en viktig bestanddel i dette er å ha så jevnt blodsukker som mulig. For andre kan hårtapet være mer permanent.

For å finne ut om du er i faresonen eller for å få råd om tips om hva som kan gjøres, ta kontakt med Skandinavisk Hårinstitutt for en konsultasjon.