Hva skyldes hårtap hos menn, og hva kan man gjøre for å få håret tilbake? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om hårtap hos menn.

Skandinavisk Hårinstitutt er en norsk klinikk som har spesialisert seg på behandling av hårtap med hårtransplantasjon. Vi kan også tilby medisinsk behandling mot hårtap. Vårt team består av erfarne leger og spesialister innen hår og hårtap.

Hva er den vanligste årsaken til hårtap hos menn? 

Det kan være mange årsaker til hårtap, men hårtap hos menn kommer som oftest av gener og aldring. Denne formen for hårtap kalles på fagspråket for androgen alopeci, og rammer de aller fleste menn en eller annen gang i løpet av livet. Hårtapet kommer av det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT), som får hårsekkene til å krympe over tid.

Når begynner man å miste hår?

Akkurat når håret blir tynnere og hvordan hårtapet utvikler seg er individuelt. Enkelte begynner å miste håret i svært ung alder, mens andre har tykt hår til langt ut i 40-årene. 

Hårtapet begynner ofte ved at man får mer fremtredende viker og blir tynnere i håret på toppen av hodet. Mange ender opp med å bli helt skallet når de blir eldre. De aller fleste menn opplever denne formen for hårtap på et eller annet tidspunkt.

Lege viser tidligere operasjoner til ny pasient.

Hvilken forelder har «skylden» for arvelig hårtap?

Siden denne typen hårtap er arvelig betinget, lurer mange på hvilken av foreldrene som har «skylden» for hårtapet. Tidligere trodde forskerne at mannlig hårtap stammet fra morssiden av familien, men i senere år har det vist seg at dette ikke stemmer. 

Arvelig hårtap er et komplekst område, og som oftest stammer det fra både mors- og farssiden av familien. Man kan altså ikke forutsi om man kommer til å miste håret kun ved å se på slekten til moren sin.

Finnes det andre grunner til hårtapet mitt?

Hos kvinner kommer hårtapet som oftest av aldring, og gjerne etter overgangsalderen. Mange opplever at de mister mye hår i forbindelse med fødsel og amming. Noen opplever at håret blir tynnere på toppen av hodet, mens andre merker at håret blir tynnere generelt. Kvinnelig hårtap fører normalt ikke til skallethet slik som hos menn. 

Håravfall hos kvinner og menn kan også komme av: 

  • Psykiske påkjenninger
  • Langvarig stress
  • Sykdom som for eksempel alopecia areata
  • Spiseforstyrrelser eller underernæring
  • Kjemisk behandling
  • Hudsykdommer i hodebunnen 

Hårtap – ikke bare et overfladisk problem

Mange sier at «det er bare hår» og at alle menn uansett mister håret med tiden, men for mange kan hårtapet være en stor psykisk påkjenning. Tykt, sunt hår har alltid blitt forbundet med ungdommelighet, og for mange er håret en viktig del av identiteten. 

Den psykiske påkjenningen kan være spesielt stor dersom man mister håret tidlig. Da er det lett å føle at man ser mye eldre ut enn man er, og at man er annerledes enn andre på sin egen alder. Fem prosent norske menn begynner å miste håret i svært ung alder, allerede før de har fylt 20 år. 

Mange føler seg ikke vel med den nye hårsveisen, og bærer hodeplagg hele tiden for å skjule at de har fått tynt hår. 

Mange kvinner opplever også at håret blir tynnere med alderen, men denne formen for hårtap er ofte mindre forutsigbar. Hårtapet skjer gjerne etter overgangsalderen, og utarter seg ikke på samme måte som håravfall hos menn. 

Les mer: Hårtap kvinner

Måling av hodebunn til pasient med linjal.

Hvordan påvirker hårtap oss? 

Hårtap er et vanlig problem som mange menn (og kvinner) opplever, og det kan ha en betydelig innvirkning på vår selvtillit, selvbilde og generelle velvære. Tap av hår kan føre til følelser av selvfølelse, usikkerhet og til og med sosial tilbaketrekning. Det er noe med det estetiske ved å ha et fullt og sunt hode med hår som vi forbinder med vitalitet og ungdommelighet. 

Når vi opplever hårtap, kan det føles som om vi mister noe av vår attraktivitet og vår evne til å presentere oss selv på den måten vi ønsker. Det kan påvirke vår selvtillit både i personlige og profesjonelle sammenhenger. Vi kan føle oss mer selvbevisste og bekymret for hva andre tenker om oss. 

Å takle hårtap kan være en emosjonell reise, og det er viktig å forstå at det er helt naturlig å føle seg påvirket av det. 

Kan hårtap behandles?

Ja, hårtap kan behandles og det finnes mange måter å behandle hårtapet på – både forebyggende og varige behandlinger

Hårtransplantasjon – en varig løsning 

Skandinavisk Hårinstitutt tilbyr både medisinsk behandling og varig behandling av hårtap med hårtransplantasjon. 

Våre leger har lang erfaring innen hårtransplantasjon. Vi har spesialisert oss på de to mest moderne og avanserte metodene som finnes innen hårtransplantasjon i dag: FUE og FUT. 

Litt fakta om de ulike behandlingsmetodene innen hårtransplantasjon

Follicular Unit Excision (FUE)

I de fleste tilfeller anbefaler vi våre pasienter at de velger Follicular Unit Excision (FUE). Dette er en metode hvor man trekker ut én og én hårsekk fra et donorområde (vanligvis i bakhodet) for så å transplantere disse til området med lite hår. 

Denne metoden gir flotte og naturlige resultater, og lite arrdannelse. Arrene vil se ut som bittesmå prikker som blir dekket av håret på donorområdet. 

Follicular Unit Transplantation (FUT)

Under en FUT hårtransplantasjon fjerner man én eller flere striper med hår fra bakhodet. Så separeres hårene med et mikroskop, og transplanteres til området uten hår. 

Denne metoden kan være aktuell i enkelte tilfeller, for eksempel dersom pasienten har nok hår til å dekke over arret man får i bakhodet. Vi foretrekker imidlertid oftest å bruke FUE-metoden, da denne gir raskere legningstid og mindre synlige arr. 

Medisinsk behandling

Vi tilbyr også medisinsk behandling av hårtap. Ulempen ved medisinsk behandling er at du må fortsette med tabletter eller lokalbehandling jevnlig for at ikke effekten skal avta. 

Lokalet til klinikken i Kirkeveien i Oslo. Store vinduer og hvit bygg.

Hårtransplantasjon i komfortable omgivelser 

Dersom du velger å utføre en behandling hos oss, kan du være sikker på at du er i de tryggeste hender. Våre leger har jobbet med hårtransplantasjon i flere år, og vet hva som skal til for å skape et naturlig vakkert resultat på hver pasient.

Vi holder til i komfortable og avslappende lokaler på Frogner i Oslo. Vi har to parkeringsplasser rett utenfor klinikken som du kan benytte deg av.

Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag!

Ta kontakt med oss i dag dersom du vil bestille en konsultasjon og lurer på om du egner deg for en hårtransplantasjon. Vi tilbyr også medisinske behandlinger mot hårtap. Velkommen til Skandinavisk Hårinstitutt!

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon