Har du blitt tynnere i håret, eller har du generelt tynt hår? Her har du 7 tips for å ta vare på håret og få bukt med utfordringer med tynt hår.

Det er veldig vanlig å få tynnere hår i løpet av livet – enten i perioder eller som en naturlig følge av aldring. Enkelte mister store mengder hår i løpet av kort tid, mens andre mister litt og litt. Uansett hvor raskt håravfallet skjer og om det er vedvarende eller ikke, kan hårtapet gå utover selvfølelsen hos noen. 

Les mer: 7 årsaker til hårtap

Selv om håret i mange tilfeller vokser ut igjen, kan det føles skremmende at utseendet forandrer seg uten at man har noe kontroll over det selv. 

Håret er en viktig del av identiteten vår. Når en del av den forsvinner, er det mange som prøver mye forskjellig for å forhindre hårtapet. Du kan ikke forandre på alderen eller genene dine, men det er enkelte grep du kan ta for å bremse hårtapet eller få håret til å se mer fyldig ut. Under finner du vår liste over tips til deg som sliter med tynt hår:

Mann som holder hendene foran ansiktet.

1. Stress kan forårsake hårtapet ditt

Stress kan påvirke kroppen på mange måter, og hårtap kan være en av dem. Når du opplever stress produserer kroppen din hormonet kortisol. Dette kan ha en negativ innvirkning på hårveksten din. Høye nivåer av kortisol kan føre til at håret går inn i hvilefasen, kjent som den telogene fasen, tidligere enn vanlig.

Under denne fasen slutter håret å vokse og faller til slutt ut. Dette kan føre til en reduksjon i hårvekst og økt risiko for hårtap. Stress kan også påvirke blodsirkulasjonen i hodebunnen, noe som kan føre til at hårsekkene ikke får nok næring til å vokse og trives.

Å redusere stressnivået ditt gjennom avslapningsteknikker og stressmestring kan bidra til å bevare helsen til håret ditt og redusere risikoen for hårtap. Det finnes flere måter å redusere stressnivået. Hva med å prøve avslappende yogaøvelser, uttøying, meditasjon, beroligende musikk eller rolige pusteteknikker?

2. Unngå sterke hårprodukter

Sterke produkter som irriterer hårsekkene i hodebunnen kan forverre hårtapet. En sunn hodebunn gir gode vekstvilkår for sunt hår. Derfor er det viktig å vaske håret jevnlig med en mild sjampo og balsam som ikke irriterer hodebunnen. 

Tilfør proteiner og fukt

Velg hårprodukter som er spesielt formulert for tynnere hår eller håravfall, og som tilfører ekstra med proteiner og fukt. Disse produktene inneholder ingredienser som kan bidra til å styrke hårstråene og redusere hårtap.

3. Vær forsiktig med håret ditt

Håret er skjørt, spesielt når det er vått. Bruk skånsomme produkter, unngå kjemiske behandlinger ofte, og gi håret ditt den omsorgen det fortjener.

Når du børster håret, er det best å starte fra tuppene og arbeide deg oppover for å forhindre unødvendig slitasje og at hårstråene knekker. Vi anbefaler også å unngå overdreven børsting. Velg gjerne en børste med naturlige børstehår som bambus for å minimere skade.

Unngå hard styling

Unngå hard styling som kan skade håret ditt. Stramme frisyrer, bleking, farging og varmebehandling gjør at hårstråene blir slitte og brekker av. Dette kan gjøre at du mister mer hår enn vanlig, og at håret føles tynt. Bruk heller pleiende produkter som gir håret volum og fylde. 

Bruk varmebeskyttelse

Varmebeskyttende produkter skaper en barriere mellom håret ditt og varmen. Når du bruker varmebeskyttende hårprodukter under styling tilfører du ekstra fuktighet til håret ditt og beskytter det fra varmen.

Hårføning gir gjerne volum, men det er viktig å være forsiktig. Overdreven varme eller feil teknikk kan tørke ut og skade håret. Føn i stedet håret med lav varme og ta seksjon for seksjon, slik at du bevarer glans og minimerer slitasje.

Hånd som holder såpebobler.

4. Bruk mindre balsam og bruk det riktig

Selv om balsam er en viktig del av hårrutinen for mange er det lurt å bruke moderate mengder. Overdreven bruk av balsam kan faktisk føre til at håret ditt blir tyngre, flatt og livløst. Dette skyldes at balsam inneholder fuktighetsgivende ingredienser som kan veie håret ned og gjøre det vanskelig å style.

I tillegg kan balsam som ikke skylles godt ut av håret føre til at hårsekkene tetter seg, noe som kan hemme hårveksten og føre til at håret ser tynt og livløst ut. Balsam skal påføres fra midten av hårstråene til endene, og du skal helst unngå hodebunnen. Da forhindrer du at håret oppleves fett og tungt, og kan gå lengre mellom hver vask.

5. Skap mer volum og fylde med hårutstyr

Hårruller, hårspenner, og hårbøyler kan alle bidra til å skape en fyldig frisyre. Bruk disse produktene forsiktig og unngå å stramme håret for mye.

Volumgivende hårmousse eller hårspray for tekstur

En hårmousse eller spray kan både bidra til å løfte hårrøttene fra hodebunnen, skape fylde i håret og gi hårstråene en grovere tekstur. Hårmousse skal gjerne påføres i nyvasket, fuktig hår for best effekt. Vi anbefaler å føne håret tørt for ekstra volum. En teksturgivende hårspray bør du gre ut med fingrene først.

Tallerken med grønnsaker.

6. Spis sunt og variér ditt kosthold

Spiser du sunt og variert får du dekket behovet ditt for næring og har gir håret ditt bedre vekstvilkår. Et balansert kosthold som inneholder protein, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer er viktig for å opprettholde et sunt hår. Spis mat som er rik på omega-3-fettsyrer, jern, sink, biotin og vitamin D.

Hvis man går på lite varierte dietter, er underernært eller har mangelfullt kosthold, kan man begynne å miste mer hår enn vanlig. Som med kroppens andre funksjoner, trenger hårsekkene et sunt og variert kosthold for å produsere sunne hårstrå.

Det er dessverre ingen mirakelkur for sunn kost, men for mange kan dette være den viktigste faktoren for å unngå tynt hår.

7. Stump røyken

Det er ikke mye positivt å si om tobakk, og forskning har vist at arvelig hårtap fremskyndes av røyking. Det er også funnet en sammenheng mellom hvor tidlig man får grått hår og om man røyker eller ei – så hvis du vil ha ungt og sunt hår så lenge som mulig, bør du unngå røyk. 

Husk at det er normalt å miste hår hver dag. Om du har unormalt tynt hår eller stort hårtap, bør du oppsøke lege for å utelukke underliggende medisinske tilstander.

Lege viser en mannlig pasient et bilde av håret hans på en datamaskin.

Tynt hår og håravfall – hva kan være årsaken?

De fleste opplever å miste mer hår enn normalt en eller annen gang i løpet av livet. Den vanligste årsaken til hårtapet er arvelig hårtap (androgen alopeci). Dette rammer de aller fleste menn før eller siden. 

Hårtap hos kvinner og menn

Mange kvinner opplever også hårtap med alderen, men hos kvinner er hårtapet ofte mer diffust. Hos menn begynner ofte hårtapet med at de får mer fremtredende viker og utvikler måne. Kvinner kan oppleve at hele håret generelt blir tynnere eller at de får tynnere hår på toppen av hodet. Dette skjer som regel etter overgangsalderen.

Sett bort i fra aldring og gener, kan hårtapet også komme av andre grunner: 

  • Lange perioder med stress.
  • I forbindelse med fødsel og amming.
  • Sykdom i hodebunnen.
  • Sykdommen alopecia areata.
  • Mangelfullt kosthold eller spiseforstyrrelse.
  • Som følge av slanking eller dietter.
  • På grunn av lavt stoffskifte.

Les mer om hårtap hos kvinner her

Vurderer du hårtransplantasjon?

Dersom du har begynt å miste håret og det ikke kommer til å vokse ut igjen, kan det hende at en hårtransplantasjon er en løsning for deg. Hvis du vurderer å ta hårtransplantasjon, er det viktig at du velger en erfaren lege som gir deg et best mulig resultat. 

Hos Skandinavisk Hårinstitutt møter du spesialister innen hårtransplantasjon, og våre leger har lang erfaring innen fagfeltet. Dette gjør at du kan være sikker på at du får et resultat som overgår dine forventninger. 

Våre leger har også kompetanse med å korrigere mindre vellykkede hårtransplantasjoner.

Behandling av hårtap: varige resultater med hårtransplantasjon

Dersom du merker at håret blir tynnere og det ikke kommer tilbake igjen, kan det hende at hårtransplantasjon er aktuelt for deg. Hårtransplantasjon er en behandling der hårsekker fra områder av hodebunnen med høy hårvekst blir transplantert til områder med mindre hårvekst eller skallethet.

Før du bestemmer deg for å gjennomgå en hårtransplantasjon, er det viktig å konsultere med en kvalifisert og erfaren lege som kan gi deg en grundig vurdering av ditt hår og hodebunn. Legen vil også informere om forventet resultat, kostnader og risikoer.

Vi tilbyr også medisinsk behandling av hårtap. Ta kontakt med oss for å bestille en konsultasjon og finn ut hvilken behandling som passer deg best.

Lokalet til klinikken i Kirkeveien i Oslo. Store vinduer og hvit bygg.

Velkommen til Skandinavisk Hårinstitutt!

Skandinavisk Hårinstitutt holder til i flotte og komfortable omgivelser på Frogner i Oslo. Våre lokaler er tilrettelagt for at du skal føle deg avslappet og uthvilt før behandlingen. 

Dersom du har spørsmål angående en av våre behandlinger eller lurer på om en hårtransplantasjon er noe for deg, så ta kontakt med oss i dag. 

Ved å bestille en konsultasjon hos oss, kan du få mer informasjon og finne ut om du egner deg for en hårtransplantasjon. Vi svarer gjerne på spørsmålene du måtte ha.

Kontakt oss

Velkommen til din klinikk for hårtransplantasjon